den 2 november

Fråga 2001/02:157 av Margareta Viklund (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om jämställdhet för de utslagna

Enligt Statens institutionsstyrelse, SiS, utgjorde flickorna ungefär en tredjedel av de 1 133 ungdomar som skrevs in under förra året vid de 32 ungdomshem, som SiS ansvarar för. 51 % av flickorna mot 35 % av pojkarna hade utsatts för fysisk misshandel av föräldrar eller personer i deras ställe. 54 % av flickorna mot 30 % av pojkarna hade utsatts för psykisk misshandel. 62 % av flickorna mot 35 % av pojkarna hade haft svåra depressioner. 42 % av flickorna mot 10 % av pojkarna hade gjort självmordsförsök. 36 % av flickorna mot 15 % av pojkarna kände för att skada sig själva. (Materialet bygger på intervjuer med 573 ungdomar mellan 17 och 20 år som skrevs in 1998.)

Trots att flickornas problem är större bygger vården på pojkarnas behov. Forskaren Karin Trulsson säger att "av tradition har vården byggts upp utan hänsyn till att det krävs speciell metodik för att bemöta flickor". Karin Trulsson är vetenskaplig ledare för ett projekt som försöker hjälpa unga kvinnor att bryta en ond cirkel av missbruk och tvångsomhändertagande.

Inte ens längst ned på samhällets statusstege behandlas flickor och pojkar jämställt. Ändå bor de utsatta flickorna och kvinnorna i världens mest jämställda land.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att de sociala institutionerna behandlar flickor och kvinnor och pojkar och män som jämställda individer med samma rätt och skyldigheter?