Fråga 2001/02:1527 av Stefan Attefall (kd) till finansminister Bosse Ringholm om skatteregler för uthyrning av privatbostad
Bostadsbristen är akut, inte minst i universitetsstäder som Stockholm. Studenter som i höst ska påbörja sin utbildning är förtvivlade över bostadssituationen. Även om byggandet av exempelvis studentbostäder i Stockholm ökar kraftigt så är det otillräckligt och det dröjer innan dessa bostäder är klara. Hyrorna, med dagens skattepolitik, blir dessutom höga. Enligt en undersökning av Stockholms handelskammare skulle runt 55 000 personer vara beredda att hyra ut sin bostad eller delar av den om de fick en rimlig ekonomisk ersättning. En orsak till dagens motvilja mot att hyra ut är att skattereglerna gör det föga intressant. Många villor skulle dessutom med begränsade ombyggnader kunna få ytterligare en mindre lägenhet.
De gällande reglerna om uthyrning av privatbostadsfastigheter infördes genom skattereformen 1990 och innebar att uthyrningsinkomsten beskattas som inkomst av kapital. Skattesatsen är 30 %. I princip beskattas alla uthyrningsinkomster, och många drar sig därför att ta det extra besvär det innebär att hyra ut. Inte minst i Stockholmsregionen skulle ett borttagande skatten på uthyrning av privatbostad, eller kraftigt höjt grundavdrag, underlätta den akuta bostadsbristen. En skattebefrielse för uthyrning av privatbostad skulle omedelbart skapa tusentals nya bostäder för inte minst studenter. Det är en konkret åtgärd som nu kan vidtas i avvaktan på att fler studentbostäder byggs och att hela bostadspolitiken ses över.
Vilka åtgärder är finansministern beredd att vidta för att ändra skattereglerna så att uthyrning av privatbostäder underlättas?