den 2 november

Fråga 2001/02:152 av Inge Carlsson (s) till statsrådet Ingela Thalén om finansiell och politisk samordning

Det krävs en helhetssyn på individen och en samordning av insatser för att ohälsa ska kunna förebyggas. En bättre samordning av resurser mellan hälso- och sjukvården och socialförsäkringen gör att systemen kan fungera mer effektivt och medborgaren får därmed en bättre vård samtidigt som samhällets totala kostnader kan hållas nere.

I min hemstad Finspång har man sedan 1997 haft förmånen att jobba inom ramen för försökslagstiftningen Socsam (lokal försöksverksamhet med finansiell samordning mellan socialförsäkring, hälso- och sjukvården och socialtjänsten). Detta har möjliggjort ett arbete med politisk och finansiell samordning med befolkningens behov i Finspång som utgångspunkt. Utifrån ett helhetsperspektiv och med kunskap om de lokala förutsättningarna och behoven har passiva pengar gjorts aktiva, nya samarbetsformer och aktiviteter har skapats som lett till såväl välfärdsvinster för enskilda individer som positiva effekter för samhällsekonomin.

Erfarenheterna från Finspång är positiva, arbetslösheten är den näst lägsta i Östergötland, kostnaderna för sjukpenning har under första halvåret 2001 "bara" ökat med 7 % medan ökningen i riket är 20 % och kostnaden för socialbidragen sjunker för sjätte året i rad.

Jag vill därför fråga statsrådet Ingela Thalén följande:

När kommer den finansiella och politiska samordningen mellan de skattefinansierade myndigheterna att permanentas?