den 1 augusti
Fråga 2001/02:1467 av Britt-Marie Danestig (v) till utbildningsminister Thomas Östros om fakultetsanslaget till Linköpings universitet
Linköpings universitet har vuxit snabbast i landet när det gäller antal nya platser inom grundutbildningen. Det ökade utbildningsuppdraget har dock inte motsvarats av ökad anslagsfinansiering av forskning och forskarutbildning (det s.k. fakultetsanslaget). Fakultetsanslagets andel har sjunkit kraftigt sedan 1994/95 och utgör endast 45 % av takbeloppet för anslaget till grundutbildningen. Motsvarande siffror för universiteten i Umeå, Göteborg och Lund ligger mellan 65 och 85 %. I Uppsala och Stockholm är fakultetsanslaget t.o.m. högre än respektive takbelopp. Det låga fakultetsanslaget har gjort Linköpings universitet extremt beroende av extern finansiering och universitetet har endast i begränsad omfattning kunnat satsa på "egna" doktorand- och forskarassistenttjänster. Senare tids förändringar i forskningsfinansieringssystemet har slagit hårt mot universitetets finansiella bas och skapat en osäkerhet inför framtiden. Det låga fakultetsanslaget gör det även svårt att uppfylla kraven på motfinansiering, vilket snedvrider konkurrensen mellan universiteten. Det finns en uppenbar risk att möjligheten till motfinansiering blir grundvalen för den externa medelsförsörjningen i stället för den vetenskapliga kvaliteten.
Är utbildningsministern beredd att i högre utsträckning, direkt eller indirekt, relatera fakultetsanslagen till prestation i stället för tradition för att ge Linköpings universitet samma utvecklingsmöjligheter som andra universitet?