den 31 juli
Fråga 2001/02:1461 av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om förbättrade möjligheter för BUP att hjälpa utsatta barn
Att bli utsatt för hot och våld av sina föräldrar är förödande för ett barn. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan i dag emellertid inte alltid agera för att hjälpa utsatta barn. En vårdnadshavare har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga förhållanden. Vårdnadshavare kan därför stoppa insatser som BUP bedömer att ett barn är i behov av. Sår i själen är lika allvarliga som kroppsliga skador. Om ett barn drabbas av en fysisk sjukdom är det däremot personal inom hälso- och sjukvården och inte vårdnadshavare som avgör om och hur sjukdomen ska behandlas. Den 27 juni 2002 har direktiv lagts fram för att se över 1998 år reform om vårdnad, boende och umgänge. Den nya utredningen ska bl.a. undersöka de problem som kommittén mot barnmisshandel har pekat på när det gäller att tillförsäkra barn psykiatrisk vård och behandling, framför allt att vård inte kan ges mot en vårdnadshavares vilja även om den andra vårdnadshavaren samtycker. I slutbetänkandet från kommittén mot barnmisshandel uppmärksammas emellertid inte på samma sätt problematiken med om båda vårdnadshavarna motsätter sig psykiatrisk vård och behandling av barnet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:
Avser statsrådet att ge tilläggsdirektiv till utvärderingen av 1998 års reform av vårdnad, boende och umgänge för att beakta frågan om barns möjlighet till psykiatrisk vård och behandling oavsett vårdnadshavarnas åsikt därom?