den 26 juni
Svar på fråga 2001/02:1326 om lex Sarah
Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att anmälningsplikten även ingår i LSS.
Bestämmelsen i socialtjänstlagen om skyldighet för personal att till huvudman anmäla allvarliga missförhållanden inom omsorger om äldre eller funktionshindrade (lex Sarah) infördes den 1 januari 1999.
Socialstyrelsen har konstaterat att kunskapen om lex Sarah och dess tillämpning successivt har ökat och i dag är kännedomen om bestämmelsen god även utanför vården och omsorgen om äldre och funktionshindrade personer. Bidragande härtill har varit bl.a. Socialstyrelsens allmänna råd angående tillämpningen av bestämmelsen, gällande fr.o.m. den 1 juli 2000.
Som Marietta de Pourbaix-Lundin påpekar finns det emellertid personer inom vård och omsorg som inte har det rättsliga skydd mot missförhållanden som följer av lex Sarah. Det gäller personer som har insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eftersom någon motsvarighet till lex Sarah inte finns i denna lagstiftning. Denna diskrepans mellan de båda lagstiftningarna och dess konsekvenser har belysts i skrivelser från såväl Socialstyrelsen som Svenska Kommunförbundet.
Jag anser att behovet av skydd mot missförhållanden av olika slag är lika starkt för alla som är beviljade insatser inom äldre- och handikappomsorgen, oavsett vilken lagstiftning som ligger till grund för beslutade hjälpinsatser.
Frågan om införande av en anmälningsplikt i LSS motsvarande lex Sarah i socialtjänstlagen bereds för närvarande inom Socialdepartementet.