den 5 juni
Fråga 2001/02:1298 av Cristina Husmark Pehrsson (m) till finansminister Bosse Ringholm om F-skattsedel
Det finns många regler och hinder för den som vill starta eget inom vården. Om vi framöver ska få en fortsatt utveckling mot fler verksamheter i alternativ regi, krävs att vi tar bort många av dessa hinder.
Ett exempel är hur reglerna för F-skatt hindrar sjuksköterskor att starta eget. Nyligen fick en sjuksköterska i Östergötland avslag på sin ansökan om F-skattsedel med motiveringen att sjuksköterskans arbete inte är tillräckligt självständigt. T.ex. bemanningsföretag och konsultfirmor som drivs av sjuksköterskor får ofta problem vid starten just på grund av detta. De får ofta inte någon F-skattsedel eftersom självständighetskriteriet i kommunalskattelagen inte anses vara uppfyllt.
Ett viktigt krav vid bedömningen om en person kan anses bedriva självständig verksamhet är att vederbörande inte i praktiken får anses vara inordnad i uppdragsgivarens verksamhet. För många verksamma inom vården sker en satsning på den egna verksamheten parallellt med att man successivt trappar ner sin anställning. Detta är ett vanligt sätt att starta eget och är utmärkande för kvinnor, som vill känna sig för som egenföretagare och samtidigt inte genast behöva låna några stora summor pengar.
Dagens onödiga och omöjliga regler om skattekontroll hindrar i praktiken framväxten av en mångfald på vård och omsorgsområdet.
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att underlätta för företagare inom vård, skola och omsorg att få F-skattsedel?