Fråga 2001/02:1263 av Per-Samuel Nisser (m) till statsrådet Lena Sommestad om VA-sektorn
VA-sektorn @ vatten och avlopp @ omfattar mycket stor verksamhet, allt från uttag av råvatten, beredning av dricksvatten, distribution till kund, insamlande av avloppsvatten till rening innan vattnet skickas tillbaka i kretsloppet. Verksamheten är i regel ett lokalt monopol med stark lagreglering. Det finns i dag ca 33 kommunala förvaltningar och bolag som äger och driver VA-verksamhet. Totalt omsätts 14 miljarder kronor, och ca 6 000 personer sysselsätts. Tre kommuner har sålt hela eller delar av sin verksamhet: Norrköping, Nordanstig och Karlskoga. Några kommuner har lagt ut verksamheten på entreprenad.
Framöver står näringen inför olika utmaningar, ökande investeringar för att behålla god kvalitet på dricksvatten, ökat tryck på skydd och kontroll av vatten, ramdirektiv som ställer nya krav m.m. Konkurrensen inom kommunal verksamhet för investeringar mellan olika sektorer är hård.
En utredning är tillsatt av regeringen för en översyn av VA-lagen. I direktiven från den 14 mars 2002 står det att "allmänna VA-anläggningar främst bör ägas av kommuner eller andra offentlighetsrättsliga subjekt" och att fortsatt utförsäljning ska undvikas. Det är viktigt att inte låsa upp lagstiftningen så att olika lösningar vad gäller entreprenader och försäljningar inte blir möjliga på grund av ny lagstiftning.
Jag vill fråga statsrådet om det är regeringens avsikt att alternativ till kommunal drift och ägande ska stoppas genom en ny lagstiftning.