den 29 april
Fråga 2001/02:1130 av Sven Bergström (c) till justitieminister Thomas Bodström om fordonsägares ansvar
En fordonsägares ansvar för sitt fordon skiljer sig beroende på överträdelsen av en bestämmelse. Enligt lagen (1976:206) om felparkeringssavgift har fordonsägaren ansvar för fordonet, oavsett vem som gjort sig skyldig till en felparkering. Och enligt trafikförordningen (1998:1276) är ägaren av ett fordon skyldig att se till att fordonet inte brukas i strid mot bestämmelserna i den förordningen. Men när fordonet brukas av någon annan gäller ägarens ansvar endast vid vissa angivna bestämmelser.
Det här har ställt till problem för bl.a. den automatiska hastighetsövervakning som finns på E 4 mellan Iggesund och Hudiksvall. Ungefär en fjärdedel av de som ertappas med fortkörning kan helt enkelt inte fällas därför att de nekar till förseelsen, skyller på att någon annan kört bilen etc.
Enligt min mening är det angeläget att ansvar kan utkrävas vid brott mot trafikbestämmelserna. I t.ex. Norge och Danmark har man löst detta genom att fordonsägaren alltid är skyldig att uppge till vem man lånat ut sin bil. För den enskilde medborgaren framstår det som tämligen obegripligt att fordonsägarens ansvar är större om en bil står stilla än när den framförs i olagligt höga farter på våra vägar och därmed utgör en väsentligt större trafiksäkerhetsrisk.
Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att täppa till ovan beskrivna "lucka i lagen"?