den 26 april

Fråga 2001/02:1118 av Per-Samuel Nisser (m) till statsrådet Ulrica Messing om gremeniellaangrepp i skogen

Stora skogsarealer i Sverige, över två miljoner hektar, är smittade av den fruktade gremeniellasvampen som angriper tallar. Under hösten och vintern har stora arealer avverkats eller gallrats hårt för att få bort skadade och döda tallar. Forskare, skogsägare och myndigheter känner en stark oro över vart detta är på väg. I fjol 2001 blev skadorna långt större än man anade i början av året. Det är främst ungtallskog i åldern 30@50 år som drabbas. Mest drabbade är Bergslagen, Värmland och Dalarna, men även andra delar av landet i Bohuslän, Dalsland och östra Småland.

Orsaken till angreppen av gremeniellasvampen är inte riktigt klarlagd. Mildare väder gynnar tillväxten av sporer, fel proveniens och ståndort, dvs. fel plantor och plantor som drivits upp i ett område och sedan planterats på fel plats, monokulturer eller miljöpåverkan. Många hoppades att vintern skulle dämpa tillväxten och kommande angrepp. Tyvärr har tillväxten av sporer fortsatt att öka. Mild vinter har gynnat sportillväxten och angreppen tros öka kommande sommar. Vad kan göras för att förhindra angreppen?

Framgent krävs ett flertal åtgärder. För att förebygga och bekämpa krävs mer forskning och ökade kunskaper. Tydlig information behövs till markägare. Här har regering och myndigheter ett avgörande ansvar genom att se till att det finns resurser för att få fram fakta och kunskap så snart som möjligt.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet att vidta för att mer fakta så snart som möjligt kommer fram?