den 23 april
Fråga 2001/02:1101 av Jonas Ringqvist (v) till statsrådet Lena Sommestad om transnationella företag
Den form av globalisering som i dag genomdrivs @ med omfattande avregleringar och liberaliseringar på en lång rad områden i länder världen över @ sker i hög utsträckning till förmån för, och under påtryckningar av, de stora företagen. Samtidigt finns det inga internationella, juridiskt bindande regler för de transnationella företagen. I stället förespråkar många politiker frivilliga överenskommelser med företagen. Men lite görs för att komma åt dåliga företag @ företag som inte är intresserade av frivilliga överenskommelser och som konsekvent bryter mot grundläggande principer om t.ex. en hållbar utveckling eller mänskliga rättigheter.
Under senare tid har de transnationella företagens makt kommit alltmer i fokus för den politiska debatten. Företagen får alltfler rättigheter men har få, för att inte säga inga, skyldigheter. Det behövs därför minimiregler, som kan balansera alla de rättigheter företagen har fått under senare tid, och ålägga dem skyldigheter att leva upp till globala minimikrav.
Under Riokonferensen 1992 övergavs de förslag och institutioner (t.ex. FN:s konferens om transnationella företag) som hade till uppgift att granska denna sorts företag. Konferensen i Johannesburg om hållbar utveckling innebär en möjlighet att återigen lyfta dessa frågor.
Min fråga till Lena Sommestad är:
Vad avser ministern att göra för att åter väcka förhandlingarna om bindande regler för transnationella företag?