den 23 november

Interpellation 2001/02:97 av Sven Brus (kd) till finansminister Bosse Ringholm om arvsskatten

I år har taxeringsvärdena på fastigheter höjts för första gången sedan 1997. Fastighetsskatten har kommit att slå hårt på många platser i Sverige och regeringen har tvingats till flera eftergifter. Under året har man sänkt skattesatsen för fastigheter två gånger och man har sett sig tvingad att införa en begränsningsregel i fastighetsskatten för att några hushåll ska kunna undkomma de allra värsta effekterna av de höjda taxeringsvärdena. Trots reträtterna har regeringen inte kunnat tillstå att fastighetsskatten har principella brister.

Regeringens skattesänkningar och begränsningsregeln har dock inte hjälpt dem som drabbas av förmögenhetsskatt och arvsskatt på grund av de höjda taxeringsvärdena. Medelinkomsttagare utan någon nämnvärd monetär förmögenhet får betala förmögenhetsskatt. Därför måste fastighetsskatt och förmögenhetsskatt för bostaden betalas med hushållens löpande arbetsinkomster.

Trots dessa brister i regeringens fastighetsskattepolitik utgörs det allra grövsta problemet inte av de ovan nämnda. Arvsskatten är den skatt som på det mest orimliga sätt förändras av de höjda taxeringsvärdena.

Vid en makes/makas dödsfall tillåts den kvarlevande att göra ett grundavdrag ifrån arvsskatten på 280 000 kr. Därefter beskattas de första 300 000 kronorna med 10 % arvsskatt. Mellan 300 000 kr och 600 000 kr läggs en skatt på 20 % och belopp därutöver beskattas med 30 % arvsskatt.

Grundavdraget har förut räckt en bra bit då makars fastigheter kanske varit taxerade på belopp upp till 1 miljon kronor. Efter grundavdrag har återstått ett arv på 150 000@250 000 kr som då beskattats med 10 %, men med de nya taxeringsvärdena har arvsskatten exploderat. Med ett fördubblat taxeringsvärde till runt 2 miljoner skulle ett arv på 1 miljon, dvs. den avlidne makens halva av bostaden efter grundavdrag uppgå till 720 000 kr. Det medför en arvsskatt på 126 000 kr. Marginaleffekten på alla andra ärvda tillgångar blir 30 %.

Det är anmärkningsvärt att regeringen inte gjort något i årets budgetproposition för att stoppa de mycket skadliga effekterna som taxeringsvärdena fått på arvsskatten.

Min fråga till finansministern blir därför:

Vad avser regeringen göra för att komma till rätta med de orimliga effekter på arvsskatten som höjda taxeringsvärden på fastigheter fått?