den 21 november

Interpellation 2001/02:93 av Göran Lindblad (m) till statsrådet Britta Lejon om Askim

I samband med valet 1998 anordnades i Askim en folkomröstning. Medborgarna hade att ta ställning till om Askim åter skulle bli en egen kommun, vilket var fallet fram till 1974.

Askim införlivades i Göteborgs kommun, mot de boendes vilja. Missnöjet med sammanläggningen har hela tiden varit starkt. Därför var inte resultatet av folkomröstningen något som överraskade. En klar majoritet, 64,7 %, röstade för att Askim åter skulle bli egen kommun. Valdeltagandet var högt, 80,9 % deltog i folkomröstningen. Detta innebär att en majoritet av de röstberättigade invånarna i Askim önskar en återbildning av Askims kommun.

Kammarkollegiet konstaterade i sitt beslut av den 18 juni 1999 att Askim uppfyller samtliga krav för att en delning ska kunna komma till stånd:

"Kammarkollegiets bedömning är att kommunförbundets utredning visar att det vid en delning av Göteborgs kommun skulle bildas två kommuner som bli bärkraftiga såväl befolkningsmässigt som ekonomiskt. Fördelarna ligger på det demokratiska planet, eftersom askimsborna uppenbarligen inte är nöjda med den närdemokrati som stadsdelsnämnden kan erbjuda. Sammanfattningsvis anser kollegiet att en delning av Göteborgs kommun skulle medföra bestående fördel för såväl Göteborg och Askim."

Kammarkollegiet avslog dock Askims begäran att bilda egen kommun, eftersom Göteborgs kommun motsatte sig det. Beslutet överklagades då till regeringen.

Regeringen avslog denna överklagan utan motivering. Vad som tycks ligga bakom är hänsyn till resultatet av folkomröstningen i hela Göteborgs kommun. Regeringen hävdar i ett pressmeddelande att 90 % var negativa till en delning av kommunen. I verkligheten sade endast 48 % av de röstberättigade i Göteborgs kommun nej till en delning, medan nästan två tredjedelar av de boende i Askim röstade för en delning.

Riksdagen beslutade under våren 2001 att uppmana regeringen att ompröva frågan om bildandet av Torslanda som en egen kommun, ett fall med klara paralleller till Askim.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att askimsbornas önskan om att bilda en egen kommun ska uppfyllas?