den 16 november

Interpellation 2001/02:84 av Sofia Jonsson (c) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om individuella studieplaner

2000-talets kunskapsproblem löses inte med 1900-talets skolpolitik. Framtidens skola måste därför lämna den traditionella synen på kunskaper för att bli mer flexibel och elevanpassad. I budgetpropositionen för 2002 fortsätter regeringen att lappa och laga ett skolsystem som redan befunnits otillräckligt. Förvisso tilldelas skolan en del extra resurser men när genomgripande reformer av skolväsendet saknas är det ändå inte tillräckligt. Vi kan konstatera att regeringens insatser inte räcker för att komma till rätta med problemen i skolan.

För att skolan ska kunna utföra sitt uppdrag behövs mer resurser men framför allt krävs tre stora reformer: rätt till kunskaper, lokal makt och fler lärare.

I dessa tre reformer ligger bl.a. att vi föreslår att varje elev ska ha en egen studieplan över hur de ska nå kunskapsmålen. Den individuella studieplanen bör läraren upprätta tillsammans med elev och föräldrar och den bör gås igenom vid varje utvecklingssamtal. Ett beslut om individuella studieplaner bör förenas med insatser för lärarfortbildning och åtgärder för att tillse att praktiska ämnen inte missgynnas. Det är viktigt att individuella studieplaner också medför ett större mått av integration mellan praktiska och teoretiska ämnen.

Vi har debatterat frågan om individuella studieplaner tidigare och i den senaste interpellationsdebatten var skolministern positivt inställd och sade följande: "Jag kommer att återkomma. Jag vet inte om det blir i form av en förordning eller ett förslag till riksdagen."

Än så länge har vi inte kunnat se något resultat av detta.

Den nyligen avslutade socialdemokratiska kongressen tog upp frågan om individuella studieplaner. I det beslut som fattades med anledning av betygsdebatten på kongressen slogs det fast att grundskolebetygen som urvalsinstrument på sikt spelat ut sin roll och att utvecklingssamtal, åtgärdsprogram samt individuella utvecklingsplaner ska ligga till grund som urvalsinstrument.

Jag vill med anledning av detta fråga skolministern följande:

Hur kommer skolministern att arbeta för införandet av individuella studieplaner?

När kommer skolministern att presentera förslag om införande av individuella studieplaner?