den 16 november

Interpellation 2001/02:83 av Sofia Jonsson (c) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om konsekvenserna av maxtaxan i barnomsorgen

Runtom i landet rustar kommunerna nu för införandet av regeringens reform om att införa maxtaxa i barnomsorgen. Fler och fler kommuner aviserar att de måste utöka barnomsorgsgrupperna med anledning av maxtaxan, detta enligt Svenska Kommunförbundet. Var tolfte kommun har t.o.m. aviserat att de efter nyår inte kommer att klara barnomsorgsgarantin, vilken innebär att kommunerna måste erbjuda barnomsorg inom tre@fyra månader.

I dag består den genomsnittliga barngruppen av 20 barn, i åldern 3@5 år, detta enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort. En forskarstudie som gjorts på uppdrag av Skolverket visar att barns utveckling hämmas av att barngrupperna i förskolan är så stora. Enligt forskarna ska varje grupp bestå av högst 15 barn och ännu färre för de minsta barnen.

Ökade barngrupper och en icke fungerande barnomsorgsgaranti är hittills resultatet av maxtaxan, detta trots regeringens och skolministerns löfte att alla ska bli fullt ut kompenserade vid införandet av maxtaxan.

Vad gäller de privata alternativen inom barnomsorgen som t.ex. föräldrakooperativ och personalkooperativ, så är deras framtid minst sagt oviss på grund av införandet av maxtaxan. Vi kan redan nu se att på vissa håll höjs inte barnomsorgspengen som förskolan får från kommunen lika mycket som de förlorade intäkterna på månadsavgifterna är. Även om dessa summor inte är stora måste man ha i åtanke att dessa föräldrakooperativ inte är vinstdrivande företag vilket innebär att budgeten för deras verksamhet bara går jämnt upp.

Som jag ovan redovisat kommer kommunala förskolor att lösa problemet med minskade resurser genom att öka barngrupperna. Kommunala förskolor är ofta större och har fler avdelningar varför kommunerna kan göra detta även om det inte är eftersträvansvärt eftersom barngrupperna redan i dag är alltför stora. Att öka barngrupperna på små föräldrakooperativ låter sig inte så lätt göras eftersom de bl.a. inte har lokaler som är anpassade efter större barngrupper. Om vi tar föräldrakooperativen som exempel så är dessa ofta väldigt små med endast en avdelning med 15 barn.

Maxtaxan innebär med andra ord inte ökad valfrihet och rättvisa. Löftet om att bli fullt ut kompenserade gäller heller inte alla.

Jag vill med anledning av vad jag ovan anfört fråga skolministern följande:

Vilka åtgärder avser skolministern vidta för att säkerställa att barngrupperna inte blir större genom införandet av maxtaxan?

Vilka åtgärder avser skolministern vidta för att säkerställa att bl.a. föräldra- och personalkooperativ även fortsättningsvis kan bedriva sin verksamhet trots införandet av maxtaxan?