den 14 november

Interpellation 2001/02:73 av Ulf Nilsson (fp) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om måluppfyllelse i skolan

Ett stort problem i skolan är att så många elever inte uppnår kunskapsmålen. Enligt Skolverkets statistik har mer än 30 % av dem som började gymnasiet 1996 inte uppnått gymnasiebehörighet fyra år senare. 24 % lämnar grundskolan utan godkända betyg i något eller några ämnen. De uppgifter om skolans måluppfyllelse som finns i dag kan med andra ord inte kallas tillfredsställande. Dessutom visade bl.a. en rapport från Riksdagens revisorer att kopplingen mellan Skolverket och kommunerna inte fungerar smidigt. Osäkerhet råder om vilka mål som ska följas upp och utvärderas, och Skolverket har enligt revisorerna inte varit tillräckligt tydligt, när det gäller att beskriva kraven på likvärdiga metoder för uppföljning.

Från Folkpartiets sida har vi länge hävdat att skolan behöver tydliga kunskapsmål och att måluppfyllelsen metodiskt ska följas upp. Inte minst de elever som behöver extra insatser drabbas av en skola med låga kunskapskrav.

I dag innehåller kursplanerna två typer av mål @ mål att sträva mot och mål att uppnå. Just uppnåendemålen lämpar sig för tydlig uppföljning och utvärdering. De är också en bra grund för betygssättning. En arbetsgrupp har nu överlämnat ett förslag om förändrad struktur för framtida läroplaner till statsrådet Ingegerd Wärnersson. Arbetsgruppen föreslår bl.a. att endast en typ av mål ska finnas i framtiden. Det är oklart i vad mån dessa ska vara mål att uppnå. Tidigare har en departementsskrivelse hävdat att "målen att uppnå skapar stress hos personal och elever" (Ds 2001:19).

Enligt min uppfattning skulle arbetet i skolan bli mycket svårare, om tydligt formulerade mål att uppnå försvinner. Tvärtom måste dessa mål bli tydligare för att man ska kunna utvärdera både elevens och lärarens arbete på ett bra sätt.

Med anledning av den pågående diskussionen om att förändra målbeskrivningarna i skolan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ingegerd Wärnersson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att målbeskrivningen i kursplanerna ska bli tydligare?