den 12 november

Interpellation 2001/02:70 av Anna Kinberg (m) till statsrådet Mona Sahlin om invandrarnas svårigheter på arbetsmarknaden

Människor med utländsk bakgrund är de som först av alla slås ut ur dagens samhälle. Det börjar redan i skolan och fortsätter på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är två till tre gånger högre bland individer med invandrarbakgrund än för personer födda i Sverige. Av de personer som invandrat efter 1995 har bara ungefär fem av tio arbete.

Situationen på arbetsmarknaden för människor med invandrarbakgrund blir svårare ju högre upp i samhällshierarkin man kommer. Ungefär 20 % av Sveriges invånare har utländsk bakgrund. Deras representation i styrelser och ledningsgrupper inom statliga myndigheter och börsnoterade företag är liten.

Människor med invandrarbakgrund är underrepresenterade på chefsnivåer inom alla yrkeskategorier. Sammantaget ger detta bilden av ett slutet Sverige, där många dugliga och kunniga människor sållas bort bl.a. på grund av sin utländska bakgrund.

Myndigheternas behandling av människor med utländsk bakgrund bidrar i allra högsta grad till denna situation. Historien om Khaled från Irak som kom till Sverige 1990 är talande och lärolik på många sätt. Khaled hade arbetat som civilingenjör i Irak. "Arbetsförmedlaren sa att mitt yrke inte fanns i Sverige. - - - Arbetsförmedlingen sa att dom kan hjälpa mig att praktisera för att bli berättigad till A-kassa".

Khaled hittade en praktikplats, men fick ingen fast anställning trots att han fick i uppdrag att lära upp den svensk som fick fast anställning. Han anser att det är: "Svenska myndigheter som tvingar människan att bli segregerad". Khaled undrar varför inte fler människor med invandrarbakgrund kan få arbete inom de olika myndigheterna.

Regeringen och statsrådet Mona Sahlin talar högstämt om integration och allas rätt till ett arbete, men hur många i Näringsdepartementet av de ledande tjänstemännen och politikerna har invandrarbakgrund? Det är ett fåtal. Är det inte för att låna Khaleds uttryck: Skamligt att tala om integration? (SNS, Invandrare och myndigheter, 2001).

Mot bakgrund av ovanstående vill jag till statsrådet Mona Sahlin ställa följande frågor:

1. Vilka konkreta initiativ ämnar statsrådet vidta för att bryta segregationen på den svenska arbetsmarknaden?

2. Vilka konkreta initiativ ämnar statsrådet vidta för att öka antalet chefer och tjänstemän med utländsk bakgrund inom departement och statliga myndigheter?