den 9 november

Interpellation 2001/02:66 av Margareta Viklund (kd) till utrikesminister Anna Lindh om kvinnan i ett globalt perspektiv

Brott mot mänskliga rättigheter oavsett i vilket land de utförs och är riktade mot flickor/kvinnor drabbar indirekt alla flickor/kvinnor på jorden, även om de råkar bo i världens mest jämställda land. Självklart tar flickorna i vårt land både direkt och indirekt åt sig av många länders uppenbara brott mot flickors/kvinnors mänskliga rättigheter. Genom dagliga TV-rapporter från hela världen både ser och hör flickan att hon är mindre värd och har egentligen ingen integritet. Självförtroendet minskar och självbilden förvanskas. Pojkarnas syn på flickor påverkas naturligtvis också.

Världens länder har gjort en rad åtaganden om att främja jämställdhet och mänskliga rättigheter:

I det följande beskrivs några områden som trots dessa insater visar på kvinnans utsatta situation och diskriminering.

FN uppskattar det totala antalet kvinnor i världen som förra året mördades av sina egna familjemedlemmar till ca 5 000. Minst 200 s.k. hedersmord äger rum varje år i Turkiet.

Under tryck av EU @ där Turkiet är ett kandidatland @ håller landet på att förändra sin lagstiftning. Men fortfarande bedömer landets domstolar hedersmord mildare än andra mord. Om den mördade dessutom är minderårig kan straffet för mordet bli mindre än två år i fängelse.

Kristdemokraterna anser att frågan om hedersmord borde vara en av huvudpunkterna vid Sveriges samtal med företrädare för den turkiska regeringen och att frågan ska ingå i EU:s förhandlingar om Turkiets medlemskap i den europeiska unionen.

Ett annat problem, som alltmer uppmärksammas, är s.k. trafficking. Denna moderna form av slavhandel har ökat drastiskt under de senaste åren.

Denna människohandel omsätter stora pengar och är en farlig bransch att både kritisera och försöka motverka. Enbart i Europa är ca 500 000 kvinnor bortrövade, sålda eller utlovade att få ett "hederligt" arbete. Men de har i stället blivit lurade intill döden eller inpå bara kroppen. Det handlar om en mycket lukrativ handel med kvinnan som handelsvara.

Kvinnor säljs till samtliga länder inom EU @ även till Sverige. Det sägs att människohandeln i dag omsätter mer pengar än droghandeln. Handlarna tjänar stora summor utan att riskera samma hårda straff som gäller vid annan typ av smuggling.

Handeln med människor, mänskligt slaveri, utgör ett större problem i vårt moderna samhälle än någon kunnat ana. Nya uppgifter tyder på en global jätteindustri som omsätter oerhörda summor. Respekten för människovärdet kräver att vi genom internationellt samarbete bekämpar denna företeelse med alla medel. Slavhandelns offer behöver vår hjälp. Det handlar om flickors/kvinnors mänskliga rättigheter. Det är angeläget att trafficking implementeras i FN:s medlemsländers lagstiftning.

En annan fråga är att ingen kvinna väljer frivilligt att prostituera sig. Bakgrunden till prostitution är ofta en historia fylld av fysiska och/eller psykiska övergrepp, drogmissbruk, brist på kärlek och fattigdom.

Kristdemokraternas uppfattning är att prostitution aldrig kan jämföras med och behandlas som yrken vad gäller lagstiftning, reglering av arbetstider, semester, bildande av fackförbund m.m., som har skett i exempelvis Nederländerna. Prostitution hör inte hemma i ett samhälle där en av grundbultarna är alla människors lika värde. Man kan inte köpa en annan människa. Sverige måste som ett föregångsland verka för att prostitution förbjuds i hela Europa.

Prostitution orsakad av fattigdom är ett stort problem i olika delar av världens regioner. Bland gatubarn är flickorna extra utsatta och riskerar att utsättas för sexuella övergrepp. När de blir lite äldre är det högst troligt att de tvingas in i prostitution. I familjer där fattigdomen är som störst kommer flickor främst i kläm, på grund av att de oftast inte värderas lika högt som pojkarna. Det är flickan som får sluta skolan först när pengar till skolavgifter inte finns, eller när syskonen mister sina föräldrar. Det är flickan som i värsta fall säljs av föräldrarna till ett liv som prostituerad. Detta är ett allvarligt problem inte minst i Nepal där en välorganiserad slavhandel pågår med flickor från landsbygden till bordellerna i Indiens storstäder. Flickors och kvinnors värde måste höjas och samtidigt med detta arbete ska intensivt preventivt arbete igångsättas för att skydda dem från att hamna i och/eller rädda dem ur prostitution.

En ytterligare annan fråga handlar om kvinnlig könsstympning.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har 130 miljoner kvinnor runtom i världen utsatts för könsstympning. Trots att 15 afrikanska länder lagstiftat mot bruket av könsstympning rapporteras varje år 2 miljoner nya fall. Kvinnlig könsstympning (female genital mutilation, FGM) är en fråga som rör mänskliga och framför allt kvinnors/flickors rättigheter. Könsstympningen är ett trauma som påverkar flickan och senare kvinnan både psykiskt och fysiskt under hela livet och vars enda syfte är att ge mannen full kontroll över kvinnan.

Förutom i Afrika förekommer kvinnlig könsstympning även på spridda håll i Sydamerika och i Asien. Men det är i länderna kring Afrikas horn, Somalia, Sudan, Djibouti, Etiopien och Eritrea som könsstympning är vanligast förekommande. I dessa länder beräknas 90@100 % av kvinnorna vara könsstympade. Flickornas ålder när stympningen utförs kan variera från en månad upp till tolv år beroende på vilken typ av könsstympning som tillämpas.

Det är inte endast afrikanska länder som behöver ett uppvaknande. Även Kina och Indien behöver väckas för att tillgodose många kvinnors rätt till mänskliga rättigheter. Frågan behöver belysas i bl.a. biståndssammanhang och då mänskliga rättigheter behandlas.

Den sista frågan gäller prenatal könsdiskriminering.

Andelen kvinnor i förhållande till män har speciellt i Asien sjunkit dramatiskt de senaste årtiondena. Enligt vissa beräkningar saknas det 60 miljoner kvinnor i den världsdelen. Orsakerna är aborter av flickfoster, undernäring och överarbete bland kvinnor. I exempelvis Indien är spädbarnsdödligheten högre bland flickor. Flickor får sämre vård och behandling redan som spädbarn.

Att könsselektiv abort skulle vara hela förklaringen till de "förlorade" flickebarnen i Kina är inte klarlagt. Det går inte att utesluta att det förekommer barnamord lokalt i det vidsträckta Kina. Men könsselektiv abort tillämpas inte bara i Indien och Kina utan också i Sydkorea, på Taiwan, i Singapore och i Malaysia.

Indiska läkare anger den 5 augusti 1999 i ett TT-Reuter-meddelande att det är svårt att beräkna hur många flickfoster som dödas varje år, då de flesta fallen aldrig rapporteras till myndigheterna. Men under det senaste århundradet har antalet födda flickor stadigt minskat jämfört med antalet pojkar. Flera indiska delstater har därför förbjudit läkare att avslöja fostrets kön.

Hitintills har det i internationella och nationella sammanhang varit ganska tyst om den prenatala könsdiskrimineringen. Det finns all anledning för Sverige som ett föregångsland i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter att målinriktat arbeta för att frågan om prenatal könsdiskriminering behandlas seriöst i FN.

Mina frågor till utrikesministern:

På vad sätt avser utrikesministern agera så att frågan om hedersmord ska ingå i EU:s förhandlingar med Turkiet om medlemskap i Europeiska unionen?

Avser utrikesministern verka för att det dokument som FN antagit om trafficking snarast implementeras i medlemsländernas lagstiftning?

Avser utrikesministern att i internationella sammanhang verka för att trafficking blir ett prioriterat brott att bekämpa?

Avser utrikesministern att i EU och i andra internationella sammanhang verka för att prostitution förbjuds?

Avser utrikesministern att ta upp frågan om kvinnlig könsstympning i internationella sammanhang?

Hur avser utrikesministern verka för att frågan om kvinnlig könsstympning erkänns som ett brott mot mänskliga rättigheter?

Avser utrikesministern verka för att frågan om prenatal könsdiskriminering förs upp på dagordningen för FN:s generalförsamling?

Avser utrikesministern verka för att Sverige i det multi- och bilaterala samarbetet samt i andra internationella sammanhang särskilt uppmärksammar flickornas situation i Indien och Kina?