den 9 november

Interpellation 2001/02:65 av Per Bill (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om betygskriterier vid de nationella proven

Den senaste tiden har turerna kring betygskriterierna vid de nationella proven varit många och förvirrande. Det hela började med att Skolverket i juni meddelade att de inte längre tänkte ange några betygskriterier vid de nationella proven fr.o.m. 2003. Detta beslut ledde med rätta till en hel del kritik. Hur skulle man nu kunna säkra rättvisa betyg? De nya betygen ska ju vara kunskapsrelaterade och ingenting annat. De ska inte vara beroende av vilken klass eleven går i, dvs. på intet sätt vara relativa i den bemärkelsen att samma kunskapsnivå kan rendera olika betyg beroende på hur duktiga klasskamrater den enskilde eleven har. Betygskriterier vid de nationella proven är viktiga instrument för att säkerställa detta.

Som en reaktion på Skolverkets tilltag har Stockholms kommun låtit meddela att Stockholm framgent tänker behålla betygskriterier vid de nationella proven. I Stockholm ska en egen utvärderingsavdelning inrättas med uppgift att ta fram egna betygskriterier. Dessa ska sedan användas av Stockholms samtliga 170 skolor. Även andra skolor runtom i landet är välkomna att använda sig av Stockholms betygskriterier. Det här är ett bra initiativ mot ett huvudlöst förslag från Skolverket, och något som kan bidra till att öka rättssäkerheten för landets elever.

Senast i raden av utspel är dock att skolministern och Utbildningsdepartementet nu tänker riva upp Skolverkets beslut i ett nytt regleringsbrev. "De nationella provens betygsstödjande roll är nödvändig", skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande den 7 november.

Det är högst anmärkningsvärt att dylika turer kring så centrala inslag i skolverksamheten tolereras. Det urholkar trovärdigheten i regeringens politik och det hotar enskilda elevers rätt till rättvisa och kunskapsrelaterade betyg. Vilken signal skickar egentligen den här oklarheten och förvirringen ut till landets skolor och elever?

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet följande:

1. Kommer de nationella proven även fortsättningsvis att ha en betygsstödjande roll?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att vi ska få ett rättssäkert betygssystem där kriterierna för ett visst betyg är lika oavsett var man bor och i vilken klass man studerar?