den 8 november

Interpellation 2001/02:62 av Lars Elinderson (m) till justitieminister Thomas Bodström om nedläggning av tingsrätter

I ett brev från Justitiedepartementet till 20 tingsrätter, i Sverige, meddelades för drygt en månad sedan att den pågående omorganisationen av domstolsväsendet tills vidare ska avbrytas.

Bakgrunden är starka reaktioner i riksdagen mot förslagen om att centralisera rättsväsendet ytterligare. Kritiken i riksdagen gällde bl.a. att det är viktigt att så många medborgare som möjligt har en domstol inom ett rimligt avstånd.

De tingsrätter som varit aktuella för en omorganisation får tills vidare fortsätta som självständiga enheter.

I brevet från Justitiedepartementet meddelas att de sammanslagningar och nedläggningar som redan gjorts ska granskas innan regeringen går vidare. Enligt pressuppgifter håller Justitiedepartementet på att ta fram direktiv för den utredning som ska göra utvärderingen.

Under åren 2000/2001 har 16 mindre tingsrätter lagts ned eller lagts samman med andra tingsrätter. Därutöver försvann sju tingsrätter under åren 1994@1999. Flera av dessa tingsrätter har utgjort både befolkningsmässigt och geografiskt större domsagor och haft fler mål än några av de tingsrätter som åtminstone för tillfället inte är aktuella för nedläggning.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande frågor till justitieministern:

1. Om den utredning som ska göras ger vid handen att den lokala förankringen försämrats för de orter där tingsrätten tidigare lagts ned, kommer regeringen i så fall att ompröva redan genomförda nedläggningar, eller gäller kravet på närhet och lokal förankring enbart de tingsrätter som ännu inte lagts ned?

2. Kommer riksdagen att få ta ställning till ett samlat förslag om domstolsorganisation för riket, eller har regeringen för avsikt att fullfölja den tidigare linjen att successivt förändra organisationen, inklusive rikets indelning i domsagor?