den 1 november

Interpellation 2001/02:57 av Per Bill (m) till statsrådet Britta Lejon om information om personvalet

Personvalsinslaget i svensk politik är något positivt. Det stärker relationen mellan väljare och valda och ökar möjligheterna för människor att ha ett direkt inflytande över vem som ska representera dem i riksdagen. Vårt personvalssystem fungerar så att partierna fastställer en riksdagslista och för att åstadkomma en förändring i dess rangordning av kandidaterna krävs att mer än 8 % av listans väljare kryssar en specifik kandidat. Denna flyttas då högst upp på listan och blir personvald. I det fall att flera kandidater blir personvalda rangordnas de i fallande skala efter den som erhållit flest kryss.

I valet 1998 gav Riksskatteverket (RSV) ut en valbroschyr som skickades till samtliga hushåll. I den stod följande: "Personröstning är frivillig. Du kan ta en valsedel för ditt parti utan att sätta kryss för någon kandidat. Det innebär att du godtar partiets förslag till ordning av kandidaterna." Det här var grovt vilseledande information som riskerade att förstöra personvalet.

Om 91 % av väljarna är nöjda med förstanamnet på listan och inte kryssar vederbörande kan 9 % kryssa någon annan på listan och den personen blir då förstanamn. 9 % har fått bestämma över 91. Om en stor majoritet av väljare var nöjda med den lista de röstade på 1998 och lydde RSV:s råd att i det fallet inte kryssa den översta kandidaten så riskerade de att bli överkörda av en minoritet av väljare.

RSV försvarade sig med att de inte ville påverka väljarna i någon riktning men den neutraliteten blev så stor att den missade att korrekt beskriva verkligheten för väljarna. Sådant riskerar att urholka människors förtroende för personvalsinstrumentet och på sikt för demokratin. Det är därför en angelägen uppgift för regeringens demokratiminister att verka för att personvalsinslaget stärks i nästa års valrörelse och att väljare inte vilseleds av statliga myndigheter. Ambitionen måste vara att väljarnas preferenser ska avspeglas i den valda församlingen. Då är en förutsättning att väljarna nås av relevant information som möjliggör detta.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att tillse att RSV och andra berörda myndigheter inför nästa års val förser de svenska väljarna med så relevant information som möjligt om personvalssystemen?