den 1 november

Interpellation 2001/02:52 av Carina Moberg (s) till socialminister Lars Engqvist om sjuk- och olycksfallsförsäkringar för barn

Att det är viktigt för varje förälder att se till att deras barn har bra sjuk- och olycksfallsförsäkring känner de flesta till. Som blivande förälder uppmärksammas man på detta på många sätt, inte minst genom reklam innehållandes olika erbjudanden. Man får också ofta reda på att det är mycket viktigt att försäkra sitt barn så tidigt som möjligt innan eventuellt torra fläckar på huden, urinvägsinfektioner och andra vanliga åkommor dyker upp.

Som förälder har man i de allra flesta fall tät kontakt med barnavårdscentralen och barnsjuksköterska/barnläkare då barnen är väldigt små. Det finns tydliga kontrollpunkter för när man som förälder bör låta undersöka sitt barn. Ofta väger och mäter man sitt barn relativt regelbundet och gör en hel del andra test samt vaccinerar mot difteri, polio m.m. Inte minst viktigt är att som förälder få "prata av" sig sina undringar och ibland oro. Kontakten är mycket viktig och det ligger självklart i barnets intresse att relationen till sakkunnig personal är så bra som möjligt. Att detta fungerar bra har förmodligen stor betydelse för att vi i Sverige har friska och välmående barn. Så måste det fortsätta.

Patientjournallagen reglerar hur dokumentationen av kontakterna med föräldrar/barn ska gå till. Att handlingarna omfattas av sekretessen är oerhört viktigt. Som förälder är det inte någon självklarhet att du själv känner till vad som står i journalerna, eller att du ens vet att de förs. Det finns tydliga regler för vad, hur och varför vissa saker dokumenteras och annat inte, men eftersom vårdpersonalen tack och lov är människor @ kan självfallet nyanser och ordval leda till att olika tolkningar kan göras beroende på vem och i vilket syfte man tar del av detsamma.

Jag har uppmärksammats på att det är vanligt att man som förälder, ofta omedvetet skrivit under ett avtal och därigenom ett godkännande av att det bolag man valt att försäkra sitt barn hos har rätt att kringgå sekretesslagstiftningen. Visserligen genom föräldrarnas medgivande till utlämnande av barnavårdscentralernas journaler men ofta utan grundlig och lättförståelig information. Omedvetenheten består ofta i att det inte klart går att utläsa denna konsekvens vid undertecknandet av avtalet. Informationen från försäkringsbolagen är på denna punkt otillräcklig. Jag ställer mig tveksam till försäkringsbolagens argument om att de två parterna på detta sätt får anses ha samma information om barnet.

Utöver detta ser rutinerna för olika barnavårdscentraler väldigt olika ut på olika platser i landet. Vissa barnsjuksköterskor har en upparbetad rutin som innebär att de när ett försäkringsbolag begär att få kopior på ett barns journal, tar en direkt kontakt med föräldrarna som en informationsåtgärd. Detta anser jag borde vara en självklar rutin på alla barnavårdscentraler.

Mina farhågor innebär att detta kan leda till att föräldrar blir försiktigare med att kontakta barnavårdscentralerna och oroliga för att föra en öppen diskussion med sakkunnig personal, då man kan känna att den offentliga vårdens starka integritet naggas i kanten genom att man som förälder mer eller mindre tvingas till individuellt upphävande sekretessen för att kunna försäkra sitt barn. Ingen vill ju att ens barn ska stå utan sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Min fråga till socialminister Lars Engqvist är:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att inskränka möjligheten att få tillgång till barnavårdscentralernas hälsovårdsjournaler för icke offentliga aktörer och vilka förbättringar vad gäller informationen avser ministern initiera?