den 1 november

Interpellation 2001/02:48 av Désirée Pethrus Engström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om ökande legalisering av prostitution

I Nederländerna upphävdes i oktober 2000 det sedan 1912 gällande bordellförbudet. För en person som är 17 år är det i dag legalt att arbeta som prostituerad, under förutsättning att det sker frivilligt. Arbetsrättslig lagstiftning som gäller för allmän affärsverksamhet gäller också för bordellverksamhet. Särskilda regler finns för prostituerades arbetslöshetsersättning. Anställda prostituerade är arbetsskadeförsäkrade och har rätt till arbetsskadeersättning om de inte längre kan utföra sitt arbete eller annat allmänt accepterat arbete. Prostituerade och deras arbetsgivare ska betala inkomsstskatt och sociala avgifter på samma villkor som andra arbetsgivare, anställda och egenföretagare. I Tyskland förbereds ett lagförslag som ska legalisera bordellverksamhet och likställa den med vanlig affärsverksamhet. På detta sätt försöker nu alltfler länder att ge legitimitet åt systemet genom att öka trygghetssystemen runt prostitution. Men om man ser till kvinnornas utsatta situation ställer man sig frågan om detta är den människosyn som länderna i Europa vill stå för. Att det är accepterat att kränka kvinnor och se dem som könsobjekt.

Legaliseringsvågen riskerar nu att ta rejäl fart i Europa. EU har tagit upp kampen mot sexslavhandel med kvinnor, s.k. trafficking. Samtidigt vill man inom EU inte se kopplingen mellan trafficking och prostitution. Det är helt förbjudet att via trafficking ta in kvinnorna @ alla länder är emot trafficking. Men om de prostituerade sedan får ett jobb på en bordell i ett EU-land så är saken helt i sin ordning. Generaladvokat Philippe Leger i EG-domstolen har i ett ärende avgivit ett förhandsbesked till den nederländska staten angående uppehållstillstånd för kvinnor från Polen och Tjeckien, som arbetar som prostituerade. Han menar att EU-länder inte kan neka prostituerade uppehållstillstånd om de "kan försörja sig själva" @ och prostitution kan, enligt Leger, anses som egenföretagande. Han menar vidare att de bör få stanna så länge de inte belastar trygghetssystemen. Den cynism som speglas i denna syn på prostitution inom EU är allvarlig och bör motarbetas av den svenska regeringen och av svenska EU-parlamentariker. Sverige bör agera för att starta ett lagstiftningsarbete inom EU, i syfte att stoppa all legalisering av prostitution.

Vi vet att Sveriges restriktiva hållning och lagstiftning mot köp av sexuella tjänster medfört att trafficking av kvinnor till Sverige inte har den omfattning som råder till andra länder i Europa. Oroande är att den svenska justitieministern nyligen uttalade att frågan om trafficking och prostitution bör hållas isär. Om inte Sverige tar initiativ på detta område kommer vi förmodligen att åse en fortsatt legalisering som gör att fler människosmugglare kommer se det som en lysande marknad bara de får in kvinnorna på något sätt. Den svenska regeringens löfte, om att lyfta jämställdhetsfrågorna under EU- ordförandeskapet, omfattade tydligen inte solidaritet med de kvinnor som hamnat i prostitution. Frågan kom aldrig upp på agendan. För många kvinnor i Europa handlar det om att hitta en försörjning. Om EU tycker detta är en normal arbetsmarknad som kan utvidgas kommer vi gå en mycket dyster framtid till mötes avseende repekt för kvinnors människovärde. Kvinnor kommer marginaliseras och utsättas för sexuell exploatering.

Vad avser ministern göra för att motverka ökande legalisering av prostitution inom EU?