den 26 april

Interpellation 2001/02:477 av Barbro Feltzing (mp) till statsrådet Mona Sahlin om sänkt veckoarbetstid

Kampen för sex timmars arbetsdag var en jämställdhetsreform som många socialdemokratiska kvinnor slogs för på 70-talet. En kortare arbetsvecka skulle nämligen leda till en jämnare fördelning mellan kvinnor och män av betalt och obetalt arbete, menade man. Det är fortfarande något vi i Miljöpartiet tror på. Och vi har Jämo med oss. De påpekade så sent som för ett och ett halvt år sen att en förkortad veckoarbetstid skulle ändra arbetsfördelningen i de svenska hemmen. Det har hänt mycket lite vad gäller fördelningen av marktjänsten och ansvaret för barnen på senare tid. Och jag undrar om vi har regeringen med oss i den här frågan. Kommer statsrådet att arbeta för att regeringen använder sig av förkortad veckoarbetstid som ett led i kampen för jämställdheten?

Jan Rydhs utredning Handlingsplan för ökad hälsa i arbetslivet presenterade sina resultat nu i vintras. I den hade de intervjuat långstidssjukskrivna och frågat dem vad som skulle kunna få dem att komma i arbete igen. De svarade förändrade arbetsuppgifter och kortare arbetstid. Sedan intervjuades en mängd människor som lyckats komma tillbaka till arbetslivet efter en lång sjukskrivningstid. Dem frågade man vad det var som gjort det möjligt. De svarade samma sak: förändrade arbetsuppgifter och kortare arbetstid. Många av dessa långtidssjukskrivna hade kanske aldrig behövt slitas ut om de haft en kortare arbetsvecka. Avser statsrådet att arbeta för sänkt veckoarbetstid som ett sätt att pressa tillbaka de skenande sjukskrivningstalen?

En av framtidens stora ekonomiska utmaningar för vårt land är bristen på arbetskraft. Alltför få orkar arbeta ända fram till pensionen. En av tio LO-arbetare orkar. Detta är dels ett hot mot vårt skattefinansierade välfärdssystem och dels ett problem för många svenska privata och offentliga företag. Är inte en förkortad arbetsvecka just själva grundförutsättningen för att upprätthålla tillgången på arbetskraft, undrar jag. Kommer regeringen att använda sänkt veckoarbetstid för att lösa den kommande arbetskraftbristen?

Regeringen håller sig regelbundet uppdaterad vad gäller arbetstidens utveckling i andra länder. I Frankrike har nu veckoarbetstiden sänkts till 35 timmar. Detta har varken påverkat landets ekonomi, arbetslösheten eller företagens ekonomi negativt, enligt den franska regeringens egna utvärderingar. Vad är det som förhindrat regeringen från att följa det franska exemplet?

Vänstern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har alla länge haft 30 timmars arbetsvecka inskrivet som målsättning i sina partiprogram. Miljöpartiet driver sedan några år tillbaka ensamt kravet på förkortad veckoarbetstid. Man kan undra varför regeringen så hårdnackat motarbetat alla propåer från Miljöpartiet och varför regeringens politik inte längre överensstämmer med Socialdemokraternas och samarbetspartners partiprogram.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

Kommer statsrådet att arbeta för att regeringen använder sig av sänkt veckoarbetstid som ett led i kampen för jämställdheten?

Avser statsrådet att arbeta för sänkt veckoarbetstid som ett sätt att pressa tillbaka de skenande sjukskrivningstalen?

Kommer statsrådet att arbeta för sänkt veckoarbetstid för att lösa den kommande arbetskraftsbristen?

Hur avser statsrådet att utvärdera och ta till sig av erfarenheterna från Frankrike vad gäller sänkt arbetstid?