den 26 april

Interpellation 2001/02:465 av Per Westerberg (m) till näringsminister Björn Rosengren om företagsklimatet

Ericsson, Sveriges viktigaste företag, har problem. Samtidigt flyttar många företag utomlands och antalet sjukskrivna och förtidspensionerade är rekordhögt. Dessutom saknar var fjärde svensk i arbetsför ålder ett arbete. I ett läge som detta är nyföretagandet viktigare än någonsin.

Enligt det europeiska patentkontoret (EPO) är svenskarna bland de mest uppfinningsrika i Europa, räknat efter antalet ansökningar om nya patent i relation till befolkningsstorleken. Idéer och patentansökningar leder ofta till att företag startas. I Sverige sker det dock i mindre utsträckning. I stället har Sverige relativt få företag och någon större ökning tycks inte vara aktuell. Tvärtom, såväl antalet nyregistrerade företag som antalet företagare minskar från en redan låg nivå. Det är nu 16 000 färre företagare i Sverige än då Socialdemokraterna tog över makten 1994. Under 2001 registrerades 48 932 företag i Sverige, vilket är 16,2 % färre än 2000. Siffrorna är de lägsta i mätningarnas historia. Samtliga svenska län visar på minskningar, och fallet är djupare än under förra lågkonjunkturen i början av 1990-talet.

Den mest kända internationella studien av nyföretagandet, Global Entrepreneurship Monitor (GEM), visar att Sverige kommer på en mindre hedrande 24:e plats av 29 undersökta länder vad avser andel av befolkningen som är engagerad i aktiviteter kring företagande. Övriga nordiska länder har långt bättre placeringar. Av 100 svenska invånare håller 6,7 personer på att starta eget eller har nyligen gjort det. Snittet i undersökningen är 10 %.

Vidare visar en Temoundersökning som presenterades för en månad sedan, att tilltron till företagarklimatet blir sämre, både bland svenskar i allmänhet och bland egenföretagare. Bara 27 % av medborgarna tycker att företagarklimatet är bra. Det är den lägsta siffran sedan mätningarna startade för tre år sedan. Även bland egenföretagarna sjunker andelen som tycker att företagarklimatet är gynnsamt @ från 31 % för ett år sedan till 22 % nu i mars 2002.

Allt detta tyder på att uppfinnarna och idéerna stöter på hinder någonstans på vägen. Idéerna finns, men de leder i alltför ringa utsträckning till att nya företag startas. Därmed går Sverige miste om det välstånd, de arbetstillfällen och de inkomster som fler företag skulle kunna skapa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern:

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra det svenska företagsklimatet?