den 26 april

Interpellation 2001/02:452 av Stefan Attefall (kd) till näringsminister Björn Rosengren om regler för moped och skoter

Teknisk utveckling och nya regler har lett till en kraftig ökning av antalet skoter i Sverige. Fordonet är smidigt i trafiken, på en vanlig parkeringsruta får fyra till fem skotrar plats, det är enkelt att kryssa sig fram i köer, två vuxna personer kan oftast åka på en skoter, och den är bränslesnål.

Om fler personer bytte transportsätt från bil till skoter skulle bränsleförbrukningen minska, och framkomligheten i framför allt större städer öka. Tyvärr finns det många regler som försvårar användningen av skotrar. Reglerna måste ändras så att det blir attraktivt att äga och framföra skotrar.

I dag finns det tre huvudtyper av skotrar: mopeder, EU-mopeder och MC-klassade. De flesta skotrar finns i alla dessa tre utföranden och ser till det yttre exakt likadana ut. Innanför är det i stort sett bara motorerna som skiljer dem åt. Traditionell moped har en 50 cc motor som i Sverige gör 30 kilometer per timme (ostrypt, i Grekland gör den exempelvis 70@90 kilometer per timme). EU-mopeder har en 50 cc motor som gör 45 kilometer per timme. De som är MC-klassade har för det mesta en motor på 70@250 cc och gör 80@120 kilometer per timme.

För att köra traditionell moped måste man vara 15 år. På vissa av modellerna får man skjutsa en vuxen person. Mopeden får framföras i 30 kilometer per timme, får köras på cykelbana, och får parkeras som en cykel.

För att köra EU-moped krävs antingen ett förarbevis eller B-körkort. En vuxen får skjutsas, mopeden får framföras i 45 kilometer per timme och ska i övrigt framföras som motorcykel. För att köra övriga skotrar krävs körkort för motorcykel.

Att fordon som kör fortare än 30 kilometer per timme inte får framföras på cykelbana är begripligt. I Stockholm där jag bor finns det många infartsvägar från ytterområden in till centrum med tillåten hastighet på 70 kilometer per timme eller högre och vid sidan cykelbana som få gående använder sig av. Exempel på sådana infartsleder i Stockholm är Lidingövägen en stor del av cykelbanan skild från både gående och motortrafik.

EU-mopeder är enligt dagens regler tvingade att trängas med bilarna som oftast kör betydligt snabbare. Det smidigaste är att på dessa infartsleder tillåta att EU-mopeder får använda sig av cykelbanorna förutsatt att rimlig hastighet hålls.

En lagändring borde ske som möjliggör för EU-mopeder att köra på vissa cykelbanor som anses lämpliga. Dessa cykelbanor bör markeras med en särskild skylt som visar att EU-mopeder har rätt att köra där.

Utöver detta bör generell tillåtelse ges för att framföra EU-mopeder i cykelfält då cykelfält alltid är en del av körbanan och borde klassas som vägren.

För att möjliggöra för fler människor att byta transportsätt från bil till skoter bör det bli tillåtet att framföra skoter med motor upp till 125 cc med vanligt B-körkort. Denna möjlighet finns redan i Belgien, Spanien, Frankrike, Italien och Österrike. Alla medlemsländer i EU har möjlighet att tillåta detta.

Parkering är ett problem även om man inte skulle tro det. I dag får mopedskotrar parkeras som cyklar, medan EU-mopeder och MC-klassade mopeder måste parkeras som motorcykel trots att de är lika stora @ eller rättare sagt lika små. Reglerna bör ändras så att alla scootrar får parkeras "vid dörren", dvs. som cyklar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga:

Är näringsministern beredd att verka för en lagändring som möjliggör att EU-mopeder får framföras på vissa cykelbanor?

Är näringsministern beredd att verka för att det som i andra länder blir möjligt att framföra skotrar med motor upp till 125 cc med vanligt B-körkort?

Är näringsministern beredd att verka för att parkeringsreglerna ändras?