den 26 april
Interpellation 2001/02:449 av Margareta Viklund (kd) till näringsminister Björn Rosengren om omställningsarbetet
I rapporten Tillväxt för en ny tid @ Rapport om omställningsarbetet i tio kommuner åren 2000-2001 redovisar regeringens s.k. omställningsgrupp resultatet av arbetet med att bl.a. skapa ersättningsarbeten på de orter som förväntades drabbas av arbetslöshet i samband med halveringen av försvaret sommaren 2000.
Omställningsgruppens arbete utgick bl.a. annat från regeringens skrivelse Utvecklingsprogram för kommuner med särskilda omställningsproblem främst på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten (rskr 1999/2000:33), vari bl.a. utlovas omlokalisering av omkring 1 280 statliga arbetstillfällen och åtgärder för att tillse att omkring 1 000 arbetstillfällen inom den privata sektorn skapas i de drabbade kommunerna. Därutöver skulle, i förekommande fall, kommunerna erbjudas att överta respektive nedlagt förbands lokaler och mark på gynnsamma villkor.
Framför allt omlokaliseringen av statliga jobb, men också övertagandet av lokaler och mark, har varit ofta förekommande frågor till näringsministern sedan hösten 2000. Att frågan om arbetstillfällena kommit upp är bara naturligt, eftersom arbetsmarknadspolitiken och åtgärder mot den öppna arbetslösheten varit frågor som regeringen ofta framhållit under mandatperioden. De svar som näringsministern har givit på frågestundsfrågor, frågor för skriftliga svar och interpellationer har dock i allmänhet varit vaga och alltsomoftast avslutats med mantrat att regeringen ska hålla sina utfästelser till de drabbade kommunerna.
I omställningsgruppens slutrapport, vars slutsatser och reflexioner departementet för övrigt inte står bakom, framträder en bild som på ytan visar på god måluppfyllelse när det gäller omlokaliseringen av statliga arbetstillfällen, tillskapandet av arbetstillfällen inom den privata sektorn samt övertagande av försvarets lokaler och mark. En noggrannare läsning ger emellertid vid handen att många statliga omflyttningar bara är föreslagna, ej genomförda. Ett sådant exempel gäller Apoteksbolagets etableringar i bl.a. Hässleholm som är beslutad men ännu inte genomförd. Målet kan därför knappast anses vara uppfyllt i detta @ och flera andra @ fall eftersom personalen ännu inte finns på plats rent fysiskt.
Ett annat exempel gäller övertagandet av försvarets lokaler och mark, där Hässleholm är ett av de tydligaste exemplen på hur ärendet har förhalats. Inför avvecklingen av Hässleholms garnison utlovades ett snabbt kommunalt övertagande av garnisonsområdet, men även av (delar av) övningsfältet Hovdala. När det har gått nästan två år sedan garnisonen formellt stängdes, väntar Hässleholms kommun fortfarande på besked. Garnisonsområdet förfaller.
Inför propositionen Det nya försvaret utfäste sig regeringen att med snabba åtgärder kompensera drabbade orter. Det fanns t.o.m. med uppgifter i medierna som talade om att en lista med förslag på utlokaliseringsbara myndigheter hade upprättats, och att denna skulle presenteras i anslutning till nedläggningsbeskeden. Nedläggningsbeskeden kom, men någon lista presenterades aldrig.
Regeringsskrivelsen med förslag till åtgärder för att dämpa effekterna av förbandsnedläggningarna var dessutom utformad så, att ansvaret för omställningsåtgärderna i hög grad kom att åvila de drabbade kommunerna. Den bilden förstärks ytterligare vid genomläsning av omställningsgruppens slutrapport. Regeringens utfästelser om kompensation förefaller med andra ord såsom ganska lättviktiga, eftersom kommunerna har gjort största delen av kompensationsarbetet själva.
I omställningsgruppens avslutande avsnitt föreslås att en oberoende granskning ska göras av omställningsarbetet och för att säkerställa utvärderingens oberoende "bör därför ett utvärderingsuppdrag läggas utanför statsförvaltningen (s. 13)" I kd-motionen Åtgärder i samband med regementsnedläggningar (2001/02:N259) föreslås istället att en parlamentariskt sammansatt grupp bör ges i uppdrag att granska genomförandet av och utfallet av omställningsarbetet. I omställningsgruppens rapport konstaterar statssekreteraren i Näringsdepartementet att en oberoende utvärdering kommer att göras av arbetet med försvarsomställningen och av omställningsgruppens arbete.
Jag vill därför ställa följande frågor till näringsministern:
När kommer regeringen att fatta beslut om en oberoende utvärdering av arbetet med försvarsomställningen och av omställningsgruppens arbete?
I vilken form avser regeringen genomföra den oberoende utvärderingen (konsultuppdrag till revisionsföretag [motsvarande], parlamentarisk arbetsgrupp eller annan form)?
Vid vilken tidpunkt kommer regeringens samtliga utfästelser i form av statliga ersättningsjobb, skapandet av privata arbetstillfällen samt övertagande av försvarets lokaler och mark att vara genomförda och inte bara beslutade?