den 25 april
Interpellation 2001/02:413 av Alice Åström (v) till statsminister Göran Persson om kritik mot Sverige från FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna.
I en rapport från FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna som presenterades i början av april konstateras att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna som man förbundit sig att respektera. Av rapporten framgår att kommittén anser att Sverige bryter mot inte mindre än 13 artiklar i FN:s konvention om de medborgerliga och politiska rättigheterna. Detta är inget gott betyg och de rekommendationer som kommittén lägger fram bör givetvis snarast följas.
En rekommendation rör möjligheten att i domstol åberopa konventionen. Sedan några år är Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna svensk lag och kan således åberopas men FN:s konvention går i vissa frågor längre än den europeiska varför kommittén anser att även den förstnämnda ska uppnå samma status.
En annan mycket viktig fråga gäller dödsfall i samband med att personer omhändertagits av polisen. Det gäller också det våld som användes i samband med Göteborgsdemonstrationerna. Kommittén rekommenderar i samband med frågan om våld från polisens sida att en översyn av polisens rätt att bära skarpladdade vapen i samband med demonstrationer görs, ett krav som också framförts av Vänsterpartiet.
Kommittén skriver i sin rapport att den metod att utreda anklagelser mot polisen som vi tillämpar i Sverige inte är tillfredsställande. Sådana anklagelser mot polisen ska skötas av en från rättsväsendet oberoende utredning med möjlighet till insyn och kontroll. Det pågår redan en utredning för att lösa denna problematik men med tanke på den kritik som framförs av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter anser jag att denna utredning bör påskyndas.
Slutligen kritiserar FN:s kommitté för mänskliga rättigheter det faktum att det förekommer oklarheter när det gäller rätten för en anklagad att få tillgång till advokat och tolk. Detta är en grundläggande mänsklig rättighet som också försäkras var och en genom den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter och således svensk lag. Att kommittén finner anledning att kritisera den svenska lagstiftningen på denna punkt är således mycket allvarligt.
Mina frågor till statsministern blir således:
1. Kommer statsministern att lämna förslag om att ge FN:s konvention om de medborgerliga och politiska rättigheterna lagform?
2. Kommer statsministern att initiera en översyn av polisens beväpning i enlighet med den kritik FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna presenterar?
3. Kommer statsministern att skynda på utredningen vad gäller polisens interna utredningar då denna skarpa kritik framförts från FN-kommittén?
4. Kommer statsministern att utreda kritiken när det gäller oklarheter i den svenska lagstiftningen angående rätten till biträde och tolk när det gäller personer som anklagas för brott?