den 24 april

Interpellation 2001/02:412 av Margareta Viklund (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om forskning om seyfo

I Sverige finns i dag enligt uppgift ca 70 000 assyrier/syrianer. De flesta är väl etablerade i samhället och kända som dugliga och energiska samhällsmedborgare. Folkgruppen är ett kristet folk och kommer i huvudsak från Mellanöstern, där de som folkgrupp, utspridd i många länder, utsatts för förföljelse intill döden.

Vid flera olika riksdagsdebatter har under innevarande mandatperiod debatterats om behovet av vidare vetenskaplig forskning gällande det som har kommit att kallas seyfo eller folkmordet på assyrier-syrianer-kaldéer. En stor enighet råder i riksdagen om att det är angeläget att utvidga kunskapen om vad som hände under seyfo-åren 1915@1919, samt vad som var dess orsaker och verkan. En del projekt är redan igångsatt i liten skala, men projektmedel är så gott som obefintliga.

Ett redan påbörjat projekt är insamlande av källmaterial om det assyriska/syrianska folket, som finns i olika arkiv. Avsikten är att göra materialet tillgängligt för studenter och allmänhet. Den första delen av detta projekt är i gång sedan ungefär ett år tillbaka. Material är insamlat från svenska och engelska arkiv och kontakter tagna med forskare i Ryssland, Frankrike, Turkiet, USA och Australien, vilka också samlar material om det assyriska/syrianska folket. Ytterligare material finns också från bl.a. Tyskland, Armenien, Holland, Norge och Danmark. Det insamlade materialet kommer förhoppningsvis att resultera i ett par dokumentsamlingsvolymer. I planerna ingår också att producera ett mera lättillgängligt material för allmänheten.

Man håller också på att skapa ett nätverk av forskare med olika infallsvinklar på seyfo för sammanställning av en antologi, som planeras komma ut i slutet av år 2002. Assyrierna/syrianerna hoppas att antologin ska översättas till flera språk för att i första hand kunna läsas av assyrier/syrianer, som är spridda i olika länder och talar olika språk.

I samband med presentationen av antologin planeras ett internationellt vetenskapligt seminarium vid Södertörns högskola för att uppmärksamma frågan inom den internationella genocidforskningen. Liknande konferenser skulle kunna organiseras årligen för att lyfta fram ämnet och göra det till ett hållbart forskningsämne.

I planerna ingår även att en samling, som innehåller flera tusen titlar om det assyrisk/syrianska folkets historia och som finns nedpackad på Södertäljes stadsarkiv, ska kunna iordningställas för att användas till ett informationscentrum eller bibliotek. Hitintills har inte resurser funnits för detta.

För att kunna tillgodose behovet av vidare forskning om seyfo, fortsätta det påbörjade arbetet samt utreda ytterligare relevanta frågeställningar krävs goda ekonomiska resurser.

Frågeställningar som exempelvis skulle behöva utredas är

Mina frågor till utbildningsministern är:

På vad sätt tänker regeringen arbeta för att tillgodose behovet av vidare och klargörande forskning om seyfo samt assyrierna/syrianernas identitet och historia verkligen kommer till stånd?

På vad sätt tänker regeringen arbeta för att den svenska minoriteten assyrier/syrianer får full historisk och nutida upprättelse?