den 19 april

Interpellation 2001/02:391 av Ulf Nilsson (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om viktade betyg

Antagningen till universitet och högskolor är ofta föremål för livlig kritik och debatt. För många studerande är det svårt att komma in på en högskoleutbildning direkt efter gymnasieskolan. Därför tvingas många till kompletteringsläsning för att höja sitt betygsgenomsnitt. Vid antagningen räknas betygspoängen lika för varje kurs som har samma antal gymnasiepoäng. En kurs i nagelskulptur kan värderas lika högt som en kurs i franska. Matematik E behöver inte räknas annorlunda än en kurs i exotisk matlagning. Naturligtvis innebär detta att många gymnasieelever hellre väljer en lättare kurs i stället för att välja en kurs av betydelse för deras fortsatta utbildning. Antagningssystemet uppmuntrar till att välja det som verkar vara lätta kurser för höga betyg men uppmuntrar inte till att välja kurs efter innehåll.

Många uppgifter kommer nu om att svenska gymnasieelever väljer bort de främmande språken. Alltfler kommer till högskolan med engelska som enda främmande språk. Av den anledningen har flera högskolor nu tvingats starta nybörjarkurser i franska och tyska. Motsvarande problem finns för naturvetenskapliga högskoleutbildningar, där alltfler saknar de matematik-, kemi- och fysikkurser som krävs.

Det är enligt min mening naturligt att betygen ska väga olika tungt beroende på ämnets betydelse för den utbildning en person söker till. Betygen borde helt enkelt viktas vid beräkningen av antagningspoäng. För vissa utbildningar är matlagning en mera relevant kurs än kemi och för andra är det tvärtom. Med nuvarande system straffas en studerande med lägre antagningspoäng för att han eller hon läst en svår men viktig kurs och därför fått lägre betyg. Ett sådant system är inte rättvist.

Enligt folkpartiets uppfattning behöver antagningsreglerna göras om i grunden. Utgångspunkten bör vara en studentexamen som ska ge allmän högskolebehörighet. En sådan reform kan dock ta lång tid att genomföra och dagens orättvisa system behöver snabba förändringar. En möjlig och relativt snabb förändring vore att successivt genomföra ett antagningssystem med viktning av gymnasiebetygen.

Med anledning av det anförda vill jag fråga utbildningsministern om han avser att vidta några åtgärder för att gymnasiebetygens betydelse för sökt utbildning ska vägas in vid antagningen.