Interpellation 2001/02:387 av Willy Söderdahl (v) till utbildningsminister Thomas Östros om folkbildningens framtid
I Folkbildningsrådets verksamhets- och årsberättelse för 2001 kan man läsa att rådet är djupt bekymrat över folkbildningens situation. Jag citerar ur denna:
"Slå vakt om folkbildningen.
Att upprätthålla en så omfattande och personalkrävande verksamhet med ett minskat offentligt stöd har dock haft sitt pris. Exempel på detta är att studieförbundens lokalavdelningar minskat är 300 färre i dag än för fem år sedan (från 830 till 530).
Därmed försvåras eller upphör den lokala närvaron på alltför många orter. Vissa verksamheter, inte minst kulturaktiviteterna, har blivit kostnadskrävande att genomföra. Deltagaravgifterna har höjts till en nivå som gör att alla inte har råd att gå med i en studiecirkel. För folkhögskolans del handlar det bl.a. om minskad lärartäthet och därmed större undervisningsgrupper.
Verksamheten för människor med funktionshinder har blivit allt svårare att upprätthålla. Ska bildnings- och kulturverksamheten bevaras i sin bredd och kvalitet krävs att staten och även landsting och kommuner tar sitt ansvar för finansiering av verksamheten. Folkbildningen är beredd att vända denna utveckling i positiva banor. Men för att det skall vara möjligt krävs ett ökat stöd för den kommande treårsperioden!"
Folkbildningsrådet beskriver också vad man är beredd att arbeta med och utveckla ännu mer:
Alla dessa punkter är viktiga ingredienser i ett bra samhälle och jag menar att vi måste ta tillvara de krafter i samhället som finns för att göra vårt samhälle bättre.
Jag vill därför fråga utbildningsministern:
1. Vad avser utbildningsministern att göra för att folkbildningens möjligheter att fullfölja sin verksamhet ska kunna säkerställas?
2. Hur ser utbildningsministern på folkbildningens roll i framtiden, särskilt med avseende på folkhälsoarbetet, demokrati- och integrationsfrågorna?