den 17 april
Interpellation 2001/02:379 av Inger Lundberg (s) till utrikesminister Anna Lindh om konflikten i Mellanöstern
Övergreppen mot den palestinska befolkningen måste upphöra. Både israeler och palestinier har rätt till ett liv utan skräck och förnedring. Konflikten i Mellanöstern kan komma att få mycket allvarliga effekter också utanför området. Världssamfundet måste därför medverka till fred och säkra och erkända gränser för både Palestina och Israel.
Vid den IPU-konferens som nyligen genomfördes i Marrakech framstod klart att Mellanösternfrågan vid sidan av att vara en djup humanitär katastrof också spelar en viktig roll för den politiska trovärdigheten hos västvärlden. Det handlar om respekten mellan öst och väst, men också mellan nord och syd. Det finns fog för kritiken att väst agerat med stor arrogans i konflikten. Bl.a. möjliggörs Israels militära insatser genom stora bidrag från USA.
Trots mediernas begränsade möjligheter att verka i de palestinska områdena framkommer dagligen rapporter om övergrepp mot civila. Ett mycket stort antal palestinier har rapporterats döda, samtidigt som mörkertalen är stora. Rapporter om att gravida kvinnor inte får tillgång till sjukvård, sönderskjuten infrastruktur och ständig förnedring av civila palestinier visar att allvarliga övergrepp begås. Hjälparbetare förhindras utföra sitt arbete. Senast avvisades en grupp svenska biståndsarbetare, varav en Örebroläkare.
Förnedringen av palestinierna utgör grogrund för självmordsbombare och andra hot mot civila i Israel. De kan som varje övergrepp mot civila aldrig försvaras, men det ankommer på världssamfundet att inse att förnedringen och övergreppen mot det palestinska folket är viktiga förklaringar till terrorhandlingarna. Unga människor, som växer upp utan framtidshopp är allvarliga hot mot fred och stabilitet.
Israel har som den ekonomiskt och militärt starkaste parten det största ansvaret för att konflikten blir löst. Därför är det allvarligt att den israeliska regeringen nu leds av en premiärminister som fastnat i krigshandlingar och saknar all respekt för den part han borde inleda förhandlingar med.
USA, som har instrumenten för att uppnå eldupphör och få parterna till förhandlingsbordet, har visat sig starkt försvagat i denna för världssamfundet strategiska konflikt. Trots att FN i resolutioner gjort klara uttalanden om det folkrättsvidriga i Israels agerande har mer handfasta åtgärder från FN:s sida stoppats av veto från USA. Motstridiga uttalanden från den amerikanska ledningen bidrar till att försvåra konflikten.
Det är därför nödvändigt att EU tar ett ökat ansvar för att konflikten löses och använder sin gemensamma styrka till att få till stånd konkreta insatser också av FN. Till sitt förfogande har EU bl.a. sitt gynnsamma handelsavtal med Israel goda kontakter med krafter som arbetar för fred både på den israeliska och palestinska sidan och ett allt starkare internt samarbete i säkerhetsfrågor.
Världen måste vidare få en sann bild av de faktiska händelserna i de palestinska områdena. De uppgifter som framkommit om allvarliga övergrepp i flyktingslägret i Jenin är så allvarliga att det är nödvändigt att snabbt skapa klarhet om Israels agerande i Jenin och andra områden i Palestina.
Jag vill ställa följande frågor till utrikesministern:
1. Vilka åtgärder har utrikesministern vidtagit för att Sverige tillsammans med EU ska medverka till att Israel drar tillbaka sina trupper från de palestinska områdena?
2. Vilka åtgärder kan utrikesministern vidta för att få till stånd ett klarläggande av hur Israel agerat i Jenin och andra palestinska områden under de senaste månaderna?
3. Hur kan utrikesministern medverka till att stärka FN:s möjligheter att vara pådrivande så att förhandlingar nu kommer i gång mellan staten Israel och den palestinska myndigheten med dess folkvalda ledare Yasir Arafat?