den 12 april
Interpellation 2001/02:365 av Cristina Husmark Pehrsson (m) till socialminister Lars Engqvist om patienträttigheter
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) vilar på människovärdesprincipen om alla människors lika värde och därmed lika rätt.
Vården ska också ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet.
Det framgår av HSL att alla vårdgivare ska så långt som möjligt utforma vården med respekt för patientens självbestämmande och integritet. Patienten ska få besluta det hon kan och vill besluta över, såväl närliggande detaljer som stora avgöranden med långsiktiga konsekvenser.
På ett vårdhem spelar en anhörig in personalens samtal på band. Vad som framkom kan inte ha undgått någon. Nu är jurister oense om detta ska räknas som tillåten eller otillåten buggning. Men vad det i synnerhet handlar om är brister i svensk lagstiftning. Brister som avser vem som ska vara min röst då jag själv inte orkar eller förmår uttrycka en vilja.
Frånvaron av debatt och den uteblivna lagstiftningen av denna så viktiga ställföreträdarfråga är besynnerlig. Det håller på att bli en icke-fråga just därför att den är svår och just därför verkar regeringen vilja hålla den borta från dagordningen.
Vid upprepade tillfällen har jag frågat socialministern när Sverige likt många andra länder ska komma med ett klargörande på denna punkt utan att något har hänt. Som det är i dag bryter personal mot gällande grundlagstiftning när man tror sig veta den sjukes behov eller önskemål. Man gör det man tror blir bäst, går fortast eller man undviker det helt.
Ett sätt att tillförsäkra en person, som inte längre själv är beslutskapabel, ett ökat inflytande är att ge denna möjlighet att tidigare i livet utse en särskild ställföreträdare.
Frågan om ställföreträdarskap inom hälso- och sjukvården är inte begränsad till vården av döende eller demenssjuka utan omfattar också andra patienter.
Mina frågor till socialministern blir därför:
1. Vilka åtgärder ämnar socialministern att vidta för att snarast i lag garantera och säkerställa ställföreträdarskapet?
2. Vilka åtgärder ämnar socialministern att vidta för att informera personalen om att deras arbete kan strida mot svensk grundlag i den meningen att yttrandefriheten åsidosätts för vissa svårt sjuka?