den 11 april
Interpellation 2001/02:364 av Helena Bargholtz (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om rättssäkerhet i skolan
Under de senaste åren har läraryrkets status debatterats, inte minst av politiker och skribenter. Man har då mest diskuterat utifrån löneperspektivet och hävdat att högre löner kan ge yrket högre status.
Det finns dock andra reformer som också skulle kunna höja yrkets status. Ett förslag är att en central prövnings- och ansvarsnämnd för skolan i varje kommun inrättas där elever kan överklaga sina betyg.
Bertil Rolf, docent i teoretisk filosofi vid Lunds universitet, hävdar att en yrkeskår är professionell först när tre villkor är uppfyllda:
Utifrån detta kan t.ex. läkare och domstolsjurister anses vara professionella. Däremot kan inte lärarkåren anses vara det.
Per Måhl, lärarutbildare och pedagogikforskare vid Lärarhögskolan i Stockholm, menar att yrkets status påverkas av människors tilltro till yrkeskårens bedömningar.
Jämför detta med läraryrket. Lärarna gör visserligen bedömningar som kan vara viktiga för elevernas framtid @ de kan vara avgörande för vem som kan bli läkare eller advokat eller inte @ men de kan inte överprövas.
Vägen till högre status för läraryrket kan gå via offentliga bedömningar som kan överklagas. Lärarna har allt att vinna på detta liksom eleverna. Elever och föräldrar kommer att upptäcka att lärare, precis som läkare, normalt gör rättvisa bedömningar utifrån de underlag som finns. Insyn i bedömningar ökar elevers och föräldrars förståelse för lärarnas uppgift, vilket i sin tur kan förbättra samarbetet mellan hem och skola. Lärarkåren blir kompetentare som bedömare, mer överens och tryggare då ansvaret delas. Dessutom ökar rättssäkerheten för eleverna, vilket i dag inte existerar när det gäller betygssättning.
Denna prövnings- och ansvarsnämnd skulle också vara en instans dit elever och föräldrar kan anmäla lärare som begått tjänstefel. En lärare som upprepade gånger anmäls och prickas ska inte få fortsätta att undervisa. Detta skulle öka tryggheten för elever och föräldrar.
Mina frågor till utbildningsministern är därför:
Är utbildningsministern beredd att verka för ökad rättssäkerhet för eleverna i samband med betygssättningen genom inrättande av en prövnings- och ansvarsnämnd för skolan?
På vilket sätt vill utbildningsministern ge föräldrar och elever ökad trygghet gentemot lärare som begått tjänstefel?