den 5 april
Interpellation 2001/02:353 av Ulla-Britt Hagström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om uppföljning av arbetsmiljölagen och skolan
Den 21 mars år 2000 diskuterade skolminister Ingegerd Wärnersson och undertecknad grundskoleelevernas arbetsmiljö med anledning av en interpellation som skrevs med utgångspunkt i Jan-Olof Hellstens avhandling "Skolan som barnarbete och utvecklingsprojekt @ en studie av hur grundskoleelevers arbetsmiljö skapas, förändras och förblir som den är". Frågeställningarna gällde vilka åtgärder skolministern avsåg att vidta för att grundskoleelevernas arbetsmiljö bättre skulle fokuseras som betydelsefull för lärandet, hur ohälsosamma lokaler skulle uppmärksammas från ett nationellt perspektiv, hur skolornas intresse för ergonomi skulle öka samt hur elevskyddsombudens roll och uppgifter bättre skulle uppmärksammas.
Alla elever i den svenska skolan omfattas av arbetsmiljölagens skrivning, där det heter, att "lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö" (AML 1 kap. 1 §). Arbetsmiljölagen uttrycker därvid, att alla som genomgår utbildning redan från första skolåret likställs med arbetstagare (AML 1 kap. 3 §). Vidare säger lagen att "arbetsgivare och arbetstagare skall samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö" (AML 3 kap. 1a §).
Även läroplanen (Lpo 94) ger uttryck för det som också anges i arbetsmiljölagstiftningen. I avsnittet "Normer och värden" trycker man på skolans aktiva roll vad gäller att motverka trakasserier och kränkande särbehandling. Beträffande "Elevernas ansvar och inflytande" anger läroplanen, att skolan ska sträva efter att varje elev "tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö" samt "successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan". Alla som arbetar i skolan ska "främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över den sociala, kulturella och fysiska skolmiljön."
Direkt uttalad medverkan i skolans arbetsmiljöarbete har sin grund i den bestämmelse om organiserad elevmedverkan på arbetsmiljöområdet som trädde i kraft den 1 juli 1990 (prop. 1989/90:61). Arbetsmiljölagen, AML 6 kap. 17@18 §§ slår fast att elevskyddsombud ska finnas på varje grund- och gymnasieskola fr.o.m årskurs 7.
Tyvärr verkar det fortfarande i kommunerna relativt okänt att alla elever, från det första året i skolan, omfattas av arbetsmiljölagen och således är att betrakta som arbetstagare. Skolverket fick i regleringsbrev för 1998 i uppdrag att effektivisera sitt samarbete med Arbetarskyddsverket i frågor som gäller skolornas fysiska och psykosociala arbetsmiljö tillsammans med redovisningsuppdrag i september år 2000.
Också förskolan är i behov av arbetsmiljölagstiftning för barn. Stora grupper och långa dagar för barn ställer krav på luft-, ljud- och ljusförhållanden. Grundsynen om att arbetet ska ge möjlighet till engagemang, arbetsglädje och personlig utveckling är viktig. Maxtaxereformen måste följas av åtgärder som främjar förskolemiljön.
Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande frågor till utbildningsminister Thomas Östros:
Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att utvärdera om arbetsmiljöarbetet i grundskolorna bedrivs i enlighet med arbetsmiljölagen?
Avser utbildningsministern utreda möjlighet till arbetsmiljölagstiftning också för förskolan?