den 19 oktober

Interpellation 2001/02:34 av Ulla-Britt Hagström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om prostitutionslagstiftningen

Lagstiftningen om förbud mot köp av sexuella tjänster trädde i kraft den 1 januari 1999. En översiktlig rapport från Socialstyrelsen (SoS-rapport 2000:5) redovisade en översiktlig kartläggning av prostitutionens omfattning i Sverige efter att sexköpslagen trädde i kraft.

Brottsförebyggande rådet visade i rapporten Förbud mot köp av sexuella tjänster (2000:4) en uppföljning av sexköpslagens första år. Under år 1999 upprättades ett nittiotal polisanmälningar om brott mot lagen. Sju domar meddelades samt fem strafförelägganden. För dem som endast dömts för köp av sexuella tjänster har påföljden varit dagsböter. Huvuddelen av de utredningar om brott som påbörjades under 1999 avslutades emellertid inte under året. Vilken effekt lagen har haft på den dolda prostitutionen som förekommer i exempelvis lägenheter är okänd.

Kontrollen av lagens efterlevnad har nästan uteslutande varit inriktad mot den synliga gatuprostitutionen i de städer där polisen fått särskilda statliga medel med anledning av lagen, nämligen Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping.

Det är ytterst otillfredsställande att en så viktig lagstiftning, som dessutom är föremål för stort internationellt intresse, inte följs upp bättre. Det är viktigt att polisen får tydliga direktiv om vikten av uppföljning av lagen, och att detta ingår i polisens ordinarie arbetsuppgifter.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att en kontinuerlig uppföljning av prostitutionslagstiftningen ska genomföras?