den 22 mars

Interpellation 2001/02:335 av Ola Karlsson (m) till statsrådet Mona Sahlin om kommunal näringsverksamhet

Riktiga jobb och småföretag slås ut av skattesubventionerad kommunal verksamhet. Det finns en lång rad exempel på näringsverksamhet som bedrivs i bolag eller förvaltningsform med kraftiga skattesubventioner. Det tvingar de privata småföretagen att konkurrera med verksamheter som bedrivs på helt andra ekonomiska villkor. Småföretagarna tvingas att med sina egna skattepengar betala den konkurrerande kommunala verksamheten.

Hösten 1998 ställde jag därför två interpellationer till statsrådet Sahlin om bl.a. vilka åtgärder hon tänkte vidta för att minimera risken för att riktiga jobb och företag slås ut av skattesubventionerad kommunal näringsverksamhet.

I sitt svar den 10 november 1998 framhöll Mona Sahlin bl.a: "Jag vill hålla med om @ och det tycker jag att jag uttryckte också i mitt första svar @ att det finns områden som kommunerna inte borde ägna sig åt. Dit hör solarier, gym, kaffe, bilreparationer osv."

"Jag har varit statsråd i fyra veckor, och vi kommer @ @ @ snarast att återkomma med förslag om direkta regelförenklingar för små och medelstora företag. Vi kommer också att fortsätta att göra detta till en stor och viktig del i tillväxtstrategin, och det är min ärliga uppfattning att dit hör reglerna för de små företagen. Jag vill också påpeka att det råd för konkurrens som tillkom i år och som är väldigt nytt inrättades som ett resultat av överläggningar mellan kommunerna, landstingen och den privata sektorn. Man ville pröva att lösa det här på frivillig väg. Då tycker jag att både Ola Karlsson och jag bör ge detta en chans. Skulle det visa sig att man behöver ytterligare befogenheter eller inte kommer fram på ett rimligt och effektivt sätt ska jag vara noggrann och snabb med att tillföra de möjligheterna."

I en rapport, (s)måföretagspolitik, redovisades den 6 mars vad Socialdemokraterna vill med näringspolitiken. När det gäller kommunal näringsverksamhet sägs: "Förslag under utredning/beredning.

(Prövning av kommunal kompetens att driva affärsverksamhet) Rådet för konkurrens på lika villkor mellan privat och offentlig sektor (Konkurrensrådet) tillsattes 1997 för att, med beaktande av de olika grundförutsättningar som gäller för privat och offentlig verksamhet, söka undanröja konkurrenskonflikter som typiskt sett inte löses inom ramen för särskild lagstiftning eller prövningsförfaranden. Rådet redovisade i december 2000 sina samlade erfarenheter i rapporten Konkurrens på lika villkor (SOU 2000:117). Ett förslag till konfliktlösningsregel i konkurrenslagen har lagts fram av en interdepartemental arbetsgrupp I Ds 2001:17. Konkurrensrådets rapport och Ds:n har remissbehandlats gemensamt. Rådets verksamhet har förlängts till utgången av juni 2002 i avvaktan på regeringens ställningstagande."

Konkurrensverkets möjlighet att ingripa med hjälp av konkurrenslagen är närmast obefintlig. Konkurrenslagen gäller företag och är inte tillämplig för den offentliga sektorns konkurrenssnedvridning. Det finns stora brister i konkurrensneutralitet mellan offentlig näringsverksamhet och privata bolag. Dessa brister kan och behöver åtgärdas genom skärpta krav på upphandlingar, redovisningar och affärsmässighet.

När jag ställde interpellationen 1998 hade Mona Sahlin varit statsråd i fyra veckor. Nu har Mona Sahlin varit det i snart fyra år. Problemen och frågorna kvarstår.

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minimera risken för att riktiga jobb och företag slås ut av skattesubventionerad kommunal näringsverksamhet?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skärpa regelverken så att konkurrens sker på lika villkor?