Interpellation 2001/02:328 av Maud Ekendahl (m) till utrikesminister Anna Lindh om Ängelholms flygplats
Den 25 mars 2001 anslöt sig Sverige operativt till Schengenfördraget. Det innebär att 18 av Luftfartsverkets 19 flygplatser gavs status som gränsövergångsställe, genom bestämmelser i utlänningsförordningen. Denna status innebär att flygtrafik får ske med ort i tredjeland, dvs. land som inte tillhör Schengen och gränskontroll ska kunna utövas på sådan svensk flygplats.
Luftfartsverket har därefter begärt av regeringen att även Ängelholms flygplats ska ges sådan status.
Begäran innefattar två statusfrågor:
1. Status som gränsövergångsställe, vilket avser kontroll av person.
2. Status som ICAP-flygplats, vilket avser möjlighet att motta bagage och gods till land utanför EU.
Det förekommer i dag affärsflyg till tredjeland på Ängelholms flygplats och det är administrativt tungrott att vid varje sådant tillfälle begära tillstånd hos polisen respektive tullen för denna trafik.
Luftfartsverket har i förtydligande (februari 2002) framhållit att skäl saknas att negativt särbehandla Ängelholm. Den omständigheten att flygtrafik till tredjeland för närvarande inte förekommer minskar inte behovet av denna statusförändring, snarare ökar behovet i tyngd. Marknadsinsatser för att etablera flygtrafik, från näringslivets och regionens sida, kan inte ske med full kraft om inte statusen är ändrad. För övrigt finns det en rad av Luftfartsverkets andra flygplatser som i dag inte har tredjelandstrafik, men ändå har den nödvändiga statusen.
Hur avser utrikesministern att agera för att flygplatsen i Ängelholm ska kunna uppnå status som gränsövergångsställe och status som ICAP-flygplats?