den 12 mars

Interpellation 2001/02:310 av Runar Patriksson (fp) till näringsminister Björn Rosengren om vägsituationen i västra Värmland

Under hösten 2001 debatterade och beslutade riksdagen om regeringens infrastrukturproposition, dock två år försenad.

Från många håll har denna proposition ifrågasatts, och det med all rätt. Planperioden på tolv år snedvrider ju uppfattningen om innehållet i kronor eftersom tidigare planperioder varit på tio år. Fördelningen mellan vägar och järnvägar har en kraftig slagsida till vägarnas nackdel. Propositionen har dessutom relativt lite pengar anslaget i närtid dvs. innevarande och nästa år. Det är därför angeläget att satsningar på framför allt drift och underhåll kan göras i närtid eftersom behoven är stora.

Att propositionen är ihålig bekräftas också av vägansvariga samt företagare och politiker i Värmland. De speciellt aktuella vägarna är 175, mellan Skasås och Nysäter, 177, delen norr om Koppom samt väg 648, delen Sulvik@Skasås samt hela 172:an från Bengtsfors mot Årjäng vidare till Arvika. Detta är ytterst olyckligt då dessa vägar är viktiga transportleder för tung industri som framför allt betjänar skogsindustrin via virkestransporter samt också för skolresor och sjuktransporter.

Värmlands län är kanske ett av Sveriges mest eftersatta landskap på vägsidan. Under våren är åtskilliga mil av Värmlandsvägarna avstängda. Detta är inte acceptabelt. De avstängda vägarna äventyrar såväl industrins råvaruförsörjning som transport av färdiga varor från industrin och detta i en landsända som redan är hårt drabbad av företagsnedläggelser (t.ex. Carrier i Arvika) i den vikande konjunkturens spår.

En rejäl satsning på vägarna i området krävs så att de håller en farbar standard året om.

Ett sätt att stoppa utflyttningen från landskapet Värmland är att staten tar sitt ansvar för infrastrukturen på allvar. Värmland som ju är ett skogslän måste av regeringen ges resurser för att kunna fortsätta leva upp till sin ledande position, som producent av pappersmassa och sågade trävaror. Utan bra vägar året om urholkas Värmlands tillväxtmöjligheter av egen kraft via skogstillgången.

Mina frågor till näringsministern med anledning av ovanstående interpellationstext:

1. Är näringsministern beredd att se till så att anslagen till nybyggnation samt drift och underhåll av vägarna i Värmland motsvarar behoven av åretruntvägar för service och industrins behov, alltså för möjligheten av tillväxt i länet?

2. Är näringsministern beredd att speciellt se på ovan nämnda vägar i sydvästra Värmland?