den 8 mars

Interpellation 2001/02:306 av Kerstin Heinemann (fp) till socialminister Lars Engqvist om funktionshindrade kvinnors situation

Internationella kvinnodagen sätter fokus på att de mänskliga rättigheterna ska gälla oavsett kön. Det är vårt gemensamma ansvar att människor får jämlika levnadsförhållanden och rätt till medbestämmande och delaktighet.

Svensk lagstiftning reglerar att vissa grupper inte ska diskrimineras. Vi är många som funnit det otillräckligt att lagen mot diskriminering bygger på att vissa grupper identifieras. På grund av riksdagens beslut utreds nu en generell lag mot diskriminering. Till grund för detta beslut låg bl.a. en motion från medlemmarna i Riksdagens Handikappforum.

Trots att den synliga misshandelsbrottsligheten är stor är den bara toppen på ett isberg. År 2000 anmäldes 57 382 misshandelsbrott till polisen, varav nästan 20 000 gällde våld mot kvinnor. Ca 20 kvinnor dödas per år av en man som de har eller har haft nära relation till. Hur många av de våldsutsatta kvinnorna, som har funktionshinder, finns ingen uppgift om. Troligen är mörkertalet dessutom större bland funktionshindrade kvinnor. Ju mer omfattande funktionshinder kvinnan har, desto större blir hennes beroende. Och desto mer sårbar blir hon i en hotfull eller öppet våldsam situation.

Av den statistik som skulle kunna vara relevant i sammanhanget (data från polis, sjukvård, socialtjänst) framkommer inte om hjälpsökande kvinnor har funktionshinder. Kvinnojourer och brottsofferjourer noterar heller inte funktionshinder. Sådan statistik är av särskilt värde om man misstänker att funktionshinder ökar utsattheten för misshandel och för att få underlag för åtgärder.

Fråga till socialministern:

Avser socialministern att ta initiativ till att det tas fram bättre statistik inom sjukvård och socialtjänst över förekomst av misshandel av funktionshindrade? Vad kan staten göra för att förbättra de funktionshindrade kvinnornas situation?