den 28 februari

Interpellation 2001/02:282 av Kenneth Johansson (c) till statsrådet Ulrica Messing om svampangrepp på tallskog

De senaste åren har tallskogen i bl.a. mellersta Sverige drabbats av svampangrepp till följd av förra årets kalla och blöta sommar i kombination med en varm och blöt höst. Svampsjukdomen gremmeniella har slagit till på bred front. I Dalarna har svampen fått fäste från Ludvika till Lima. Ett annat område som drabbats är norra delen av Falu kommun och även betydande områden i Hälsingland. Stora ytor kan behöva avverkas i förtid. Enligt riksskogstaxeringen har ca 330 000 hektar skog skadats i landet. Forskare varnar att detta bara är en början.

Främst är det träd i åldern 30@50 år som drabbas, vilket innebär att utbudet av massaved kommer att öka när dessa träd avverkas med låga priser som följd. I kombination med senaste tidens stormfällningar ökar utbudet ytterligare. Svampangreppen riskerar leda till stora ekonomiska förluster för enskilda skogsägare. Åtgärder behöver vidtas för att stödja de värst drabbade skogsägarna, bl.a. genom ersättning för kostnader för återbeskogning.

Dessutom måste det finnas resurser hos Skogsstyrelsen för extraordinära åtgärder som behövs för att vidta åtgärder, såsom kartläggningsarbeten, rådgivning och anvisning, för att kort- och långsiktigt bekämpa gremmeniella-hotet. För att öka forskningen om svampen, vilket är nödvändigt för att förebygga kommande problem, krävs ytterligare resurser till SLU. Enligt uppgifter är ledande gremmeniella-forskare vid SLU i Uppsala och i Umeå på väg att sägas upp på grund av att det inte finns pengar till forskningen. Är dessa uppgifter riktiga, måste åtgärder omedelbart vidtas!

Jag önskar svar av statsrådet Ulrica Messing, på följande frågor:

Vilka åtgärder kommer att vidtas för att stödja enskilda skogsägare som drabbas ekonomiskt av gremmeniella-angreppen?

Kommer Skogsstyrelsen att erhålla ekonomiska medel för extraordinära åtgärder som behövs för att bekämpa en befarad gremmeniella-epidemi?

Vad avser statsrådet att göra för att säkra befintlig forskning och därutöver intensifiera forskningen om svampangrepp i skogen?