Interpellation 2001/02:280 av Carl-Erik Skårman (m) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om hyressättningssystemet och EG-rätten
Allmännyttan har i dag en hyresnormerade ställning. Vid skälighetsbedömning av en hyra ska jämförelse göras med likvärdig lägenhet i det allmännyttiga beståndet. Detta, och de svenska bestämmelsernas tillämpning, torde avvika från EG-rättens principer för konkurrensen inom EU.
Under BoU:s offentliga utfrågning den 31 januari 2002 berättade Per Norberg, Juridiska fakulteten vid Lunds Universitet, att EG-rätten kräver:
1. Realistiska priser: Ingen prisnivå får genom lagstiftning tvingas ned till nivåer som är så låga att de inte tillåter en rimlig vinst.
2. Transparens: Bolagen måste redovisa varje kostnad, bidrag, subvention o.d. så att hänsyn kan tas till konkurrenssnedvridande kostnader och intäkter vid en hyresbedömning.
3. Rättsprövning: Prövning av tillämpningen av hyres- och konkurrensbestämmelser måste kunna begäras av konsumenten inom det rättsliga systemet, och sålunda kunna överklagas och inte endast avgöras administrativt.
EG-rätten har företräde framför nationell rätt och staten och domstolarna är därmed skyldiga att genomföra och tillämpa EG-rätten.
Under lång tid har de allmännyttiga företagen i vårt land åtnjutit förmånliga särbestämmelser och avses även göra det i fortsättningen (jfr. prop. 2001/2002:58, bl.a. avsnitt 4).
Bestämmelserna kring de allmännyttiga företagen har nu föreslagits förändras kraftigt. Exempelvis kommer en kraftig förändring av vilka företag som ska vara hyresnormerande att göras i och med att alla kommunala bostadsföretag, av vilka många inte tidigare varit kategoriserade som allmännyttiga, avses ingå i gruppen. Sådana tillfällen bör utnyttjas för att samordna den svenska lagstiftningen med EG-rätten, även i mer allmänna avseenden.
Mot denna bakgrund frågar jag statsrådet följande:
1. Vad har gjorts för att i samband med proposition 2001/2002:58 göra de justeringar beträffande konkurrensbestämmelserna som skulle harmoniserat hyreslagstiftningens bestämmelser i Sverige med EG-rätten?
2. Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att belysa de problem som orsakas av den bristande överensstämmelsen mellan EG-rätten och tillämpningen av den svenska hyreslagstiftningen?
3. Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att harmonisera bestämmelserna på bostadsmarknaden mellan svensk rätt och EG-rätten?