den 21 februari

Interpellation 2001/02:273 av Sofia Jonsson (c) till utbildningsminister Thomas Östros om kunskapsmålen i grundskolan

I läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (Lpo 94) har vi satt upp mål och riktlinjer för grundskolan. Det är mål att sträva mot som anger inriktningen på skolans arbete samt önskad kvalitetsutveckling i skolan. Det är också mål att uppnå som uttrycker vad eleverna minst ska ha uppnått när de lämnar skolan.

Även om vi i våra måldokument för grundskolan är överens om mål och riktlinjer som innebär att alla elever ska ges möjlighet att lära, oavsett bakgrund, vilken skola de går i eller hur de lär sig, har det någonstans på vägen blivit fel. Målen och resultaten stämmer inte överens. Varje gång Skolverket presenterar statistik över hur målen i grundskolan uppnås visar statistiken tyvärr på ständigt sämre resultat i skolans måluppfyllelse. Den senaste mätningen visar att andelen elever som saknar ett eller flera ämnesbetyg har ökat från 20,4 % våren 1998 till 25,7 % våren 2001.

Vi är många som har ansvar för grundskolan. Riksdagen och regeringen anger riksgiltiga mål och riktlinjer för arbetet i skolan, inom dessa ramar är det sedan kommunerna och lärarna som har huvudansvaret för verksamheten. Socialdemokraterna som regeringsparti har dock ett övergripande ansvar för dagens skolpolitik och måluppfyllelsen i grundskolan.

I åtta år har socialdemokraterna haft makten, och i åtta år har det pratats om att det ska göras förbättringar i vård, skola och omsorg. Att då som statsministern säga att skolan återigen kommer att bli den största valfrågan är ett jättesvek mot alla elever, lärare och föräldrar. Regeringens insatser är och har varit helt otillräckliga och de har med all tydlighet visat att de inte har lyckats i sin skolpolitik. Förvisso tilldelas skolan en del extra resurser men när genomgripande reformer av skolväsendet saknas är det ändå inte tillräckligt.

Det viktigaste just nu är att se till att alla elever, lärare och föräldrar ges möjlighet att skapa en skola där alla elever klarar kunskapsmålen, precis som vi har slagit fast i våra måldokument för grundskolan. Vi måste börja med grundskolan och se till att vi lever upp till målet att alla elever ska ges möjligheten att lämna grundskolan med godkända kunskaper. Det är inte acceptabelt att vi har en skola som tidigt sorterar ut människor.

Jag vill med anledning av detta fråga skolministern följande:

Vilka reformer är skolministern beredd att genomföra för att nå målet att alla elever ska lämna grundskolan med godkända kunskaper?