den 19 februari
Interpellation 2001/02:267 av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Lena Sommestad om hotet mot fisket
Det svenska fisket har drastiskt förändrats under de senaste tio åren. Det storskaliga fiske som bedrivits under många år har lett till att många av de viktigaste fiskbestånden är fullt utnyttjade eller överexploaterade. Utfiskningen är synlig och fisket har ändrat karaktär både i Östersjön och västerhavet. För tio år sedan var 70 % av den totala fångsten matfisk. Numera är 80 % foderfisk, huvudsakligen skarpsill. Foderfisken mals till fiskmjöl som används till djurfoder @ bl.a. i fiskodling. Fångsten av matfisk har minskat i även absoluta tal.
Torsken är en av de matfiskar som fiskats så hårt, under så lång tid, att bestånden minskat kraftigt. Fiskeribiologer kräver nu att fisket i Östersjön helst helt stoppas under ett antal år. Att tillståndet för Östersjöns miljö är allvarligt försvårar dessutom situationen för fiskbestånden. Många utsläpp av föroreningar fortsätter att öka. Den politiska majoriteten har gett upp hoppet om Östersjön. De nya förslagen till miljömål innebär i bästa fall att miljöläget i Östersjön stabiliseras på nuvarande nivå. 115 punkter återstår på den åtta år gamla listan över Östersjöns miljövärstingar. Bara 17 har kunnat strykas.
Sedan början av 80-talet har torskbestånden i Östersjön minskat med omkring 85 %. Öster om Bornholm har torsken i praktiken försvunnit. På Västkusten är situationen, om möjligt, ändå värre. Under Fiskeriverkets senaste provtrålning var de fåtaliga torskar man lyckades fånga i allmänhet mindre än 15 centimeter långa.
För höga kvoter
Fångstkvoterna fastställs av Fiskerikommissionen för Östersjön. Politikerna i kommissionen har inte följt de rekommendationer de får av sin rådgivande forskningsinstans, ICES, utan tillåter avsevärt högre kvoter. Under lång tid har kvoterna regelmässigt blivit större än vad en vetenskaplig prövning bedömt som en uthållig nivå.
Den rekommenderade kvoten för torsk är för närvarande ca 90 000 ton men den beslutade kvoten överstiger 100 000 ton, för skarpsillen överskrider den beslutade kvoten den rekommenderade med drygt 40 000 ton och för strömming är den rekommenderade kvoten ca 165 000 ton men den beslutade är mer än dubbelt så hög eller 370 000 ton. Kommissionen har heller inte följt ICES rekommendationer för att den hotade vildlaxen ska återhämta sig. Man har helt åsidosatt försiktighetsprincipen.
Behov av forskning
Våra kunskaper om marina ekosystem måste förbättras och då måste havsforskningen allmänt och i synnerhet övervakningen av fiskbestånden få tillräckliga resurser.
Miljömyndigheterna måste ha det övergripande ansvaret för bevarande också av de marina resurserna. För fisket ansvariga departement och myndigheter har visat sig ta för stor hänsyn till näringens intressen och effektiv lobbying från tongivande fiskeorganisationer har ofta fått ett avgörande inflytande. Reella minskningar av den totala fångstkapaciteten är nödvändiga. De nedskärningar som skett har utgått från fiskeflottans tonnage men samtidigt som detta har minskats så har fångstkapaciteten ökat genom effektivare metoder och utrustning.
Reservat för återhämtning
Ett moratorium för torskfisket i Östersjön, öster om Bornholm, liksom för torskfisket längs hela Västkusten syns nu väl motiverat. Genom Fiskerikommissionen för Östersjön har en del åtgärdsplaner tagits fram. De har inte lyckats stoppa utarmningen av viktiga bestånd. Inrättande av marina reservat bör omgående utredas. Nyligen publicerade undersökningar i USA indikerar att reservat, där allt fiske är förbjudet, fungerar som områden där fiskbestånd kan återhämta sig ostört för att senare bidra till fångster utanför de skyddande områdena.
Mina frågor till statsrådet är följande:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta nationellt och inom EU-området för att återskapa möjligheterna för att fiskerinäringen ska fungera långsiktigt?
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att påskynda bildandet av marina reservat?
Finns det några åtgärder för utökad forskning inom fisket och marina miljöer?
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att minska fiskekvoterna till en mer acceptabel nivå?