den 19 februari

Interpellation 2001/02:266 av Lars Ångström (mp) till försvarsminister Björn von Sydow om Sveriges minröjningskapacitet och SWEDEC

Sverige har en omfattande minröjningskompetens, som borde kunna utnyttjas bättre. Det finns både behov av en samlad svensk satsning och att enskilda aktörer uppmuntras att vidareutveckla sin kompetens och att komma ut och leda minröjningsinsatser i drabbade stater.

Regeringen har tidigare annonserat att det under hösten 2001 skulle presenteras en svensk minpolicy, men någon sådan har ännu inte sett dagens ljus. Detta är allvarligt, inte minst mot bakgrund av behovet att Räddningsverket får ett tydligt mandat att inte bara bistå FN:s Mine Action Center i olika stater utan också att leda insatser i de drabbade länderna.

Också SWEDEC förespråkar att Räddningsverket blir Sveriges humanitärt inriktade minröjningsaktör. Men det krävs en tydlig intention från regeringen och samverkan med flera myndigheter, däribland Sida, för att Räddningsverket ska kunna bli en betydelsefull aktör inom detta område.

Ett problem i sammanhanget är att SWEDEC, som ska vara totalförsvarets kompetenscenter för ammunitions- och minröjning, är så dominerat av Försvarsmaktens behov, kopplat till militär minröjning.

Den humanitära minröjningen särskiljer sig markant från den militära, i och med att det främst handlar om att leda och utbilda lokalbefolkningen, så att denna själv kan genomföra @ och på sikt ta över @ hela minröjningsarbetet. Arbetet måste också genomföras i enlighet med och i samverkan med Sidas och andra biståndsorganisationers samlade utvecklingsarbete i landet.

Regeringen bör enligt min mening överväga att göra SWEDEC till en mer självständig enhet. Det kan ske genom att verksamheten finansieras med anslag direkt från Försvarsdepartementet och genom att det upprättas ett styrande råd för SWEDEC, bestående av representanter från olika myndigheter (Försvarsmakten, Räddningsverket och Rikspolisstyrelsen) och organisationer (såsom Rädda Barnen, Röda korset och Svenska Freds).

Detta råd skulle exempelvis kunna anpassa SWEDEC:s utbildningsprogram så att det bättre svarar mot behoven inom humanitär minröjning. Och med tanke på SWEDEC:S nuvarande starka koppling till Försvarsmakten och att Sverige satsar omfattande medel på humanitär minröjning, vore det definitivt en fördel om chefen för SWEDEC i framtiden blir en civil befattningshavare.

Jag vill fråga:

Avser försvarsministern att vidta någon åtgärd för att den svenska minpolicyn snarast ska kunna gå ut på remiss och därefter antas av regeringen?

Avser försvarsministern att vidta någon åtgärd för att SWEDEC i ökad utsträckning ska vägledas av den humanitära minröjningens behov och styras av ett råd med representanter från olika myndigheter och organisationer?