Interpellation 2001/02:246 av Rolf Gunnarsson (m) till försvarsminister Björn von Sydow om ominriktning av försvaret
Då vi moderatpolitiker @ i debatten @ kallat försvarets omvandling/reformering för exempelvis en "okontrollerad förstörelseprocess" så har detta självklart, av våra politiska motståndare, viftats bort. Och med olika röstsiffror, på olika beslutsnivåer, har majoriteten kunnat fortsätta på den inslagna linjen.
Då nu tio höga militärer går ut offentligt och t.o.m. ifrågasätter vad skattebetalarna får för ca 40 miljarder kronor/år så måste dessa ifrågasättanden tas på högsta allvar. Dessa mycket kritiska ord kommer alltså från en militär nivå som är satt att genomföra de olika besluten.
Här kommer tre meningar, allvarsord:
1. "Ingen tydlig vision har presenterats om hur försvaret skall anpassas till de nya säkerhetspolitiska hoten".
2. "Försvarets brist på ekonomi är åter i fokus och det finns inte tillräckligt med pengar till själva verksamheten".
3. "Det är inte lätt att förstå innebörden av försvarsreformen och vad det nya försvaret egentligen är för något".
Det är ord att ta på allvar @ ord som klingar tungt då man som riksdagsledamot har ansvaret för hur skattebetalarnas pengar används på ett bra och för landet och skattebetalarna effektivt sätt.
Precis som vi moderater påpekat @ inför de senaste olika stora besluten @ ifrågasätts de olika underlag, inför beslut, som funnits.
De tio försvarsanställda säger också så här i sin hårda kritik:
"Vidare var det underlag som Försvarsmakten 1999 lämnade till regeringen en ekonomisk glädjekalkyl".
Det pekas där på att man @ alldeles för tidigt @ räknat hem olika förändringar av förbandsnedläggningar, minskade personalramar samt ny underhållsorganisation.
Det pekas @ i den allvarliga kritik som nu riktas mot försvaret @ på fyra bilder av ominriktningen:
1. En försvarsmakt som har för lite pengar för centrala delar av sin verksamhet för att nå målet.
2. En visionslöshet och förvirring kring innebörden av "Det nya försvaret".
3. Tveksamhet om djupet i det underlag som legat till grund för själva beslutet.
4. En felaktig syn på organisationen och ett omodernt beredskapssystem.
Det kommer alltså mycket hård kritik hur den nya inriktningen har genomförts @ och vad som nu händer med det svenska försvaret!
"Ju förr vi gemensamt erkänner att själva övergångsfasen i ominriktningen av försvaret inte har lyckats, desto tidigare kan vi fortsätta det nödvändiga skapandet av en modern försvarsmakt enligt försvarsreformens grundpelare.
Det påpekas också att det nu måste skapas utrymme för att börja öva, ofta och intensivt.
Inte ens med olika sorts majoritetssiffror vid röstningar kan man till slut övertyga någon @ om det inte, i beslutet, finns en realistisk bild och en bild som stämmer med verkligheten.
Med vad som anförts ovan undrar jag:
1. Vilka åtgärder ämnar statsrådet att vidtaga med anledning av den mycket hårda kritik som nu kommer från delar av Försvarsmakten då det gäller genomförandet av den ominriktning som majoriteten i riksdagen beslutat om?
2. Ämnar statsrådet att vidta någon åtgärd för att minska förtroendeklyftan mellan ÖB och personalen av vad som nu framkommer?