den 1 februari

Interpellation 2001/02:225 av Per Bill (m) till utbildningsminister Thomas Östros om Skollags- och Gymnasiekommittéernas verksamhet

Den 15 januari lät regeringen meddela att såväl Skollagskommittén som Gymnasiekommittén skulle få förlängd tid till slutet av 2002 med att redovisa sina uppdrag.

Ingen av de moderata ledamöterna respektive kommitté hade fått någon information om att deras uppdrag skulle förlängas. I stället fick de reda på förändringen via ett offentligt pressutspel från departementet.

Under den tid Skollagskommittén och Gymnasiekommittén funnits har regeringen hela tiden utvidgat uppdraget och förhalat avslutet.

Från början, den 4 maj 2000, beslutades att Gymnasiekommittén skulle "utreda och lämna förslag till struktur för den framtida gymnasieskolan". Kommittén skulle vidare "bygga sina överväganden på en analys av samhällets och arbetsmarknadens förändring samt behovet av breddad rekrytering till högskolan." Kommittén skulle även "överväga formerna för hur alla studievägar kan göras tillgängliga för elever i hela landet och de ekonomiska konsekvenserna av detta" samt "vidare analysera effekterna av skolornas storlek vad gäller kvalitet och studievägsutbud."

Sedan kom första förseningen. Den 1 februari 2001 beslöt regeringen om det första tilläggsdirektivet till kommittén. Nu förväntades arbetet omfatta ett förslag till "hur samverkan mellan skola och arbetsliv kan utvecklas samt hur ett ökat inslag av lärande i arbetet i gymnasieskolan bör utformas." Det skulle även innebära "utreda och lägga förslag till hur en förändrad utformning av vissa kärnämneskurser i gymnasieskolan bör se ut samt lämna förslag till ett ämnesbetygssystem." Slutligen ingick i uppdraget även "att pröva förutsättningarna för att en gymnasieexamen skall kunna införas i gymnasieskolan."

Det är rejäla tag för en kommitté. Av det som läckt från arbetet så har inte mycket hunnits med, trots de på papperet goda ambitionerna. Nu visar det sig alltså att utbildningsministern finner det lämpligt att avvakta ytterligare med besked om vad som ska hända med frågorna kring breddad rekrytering, tillgänglighet, samverkan mellan skola-näringsliv, kärnämneskurser, ämnesbetyg och gymnasieexamen. För ett drygt år sedan, den 1 februari 2001, angavs den 30 april 2002 som slutdatum. Det ansågs väl sent redan då. Nu förskjuts alltså ovanstående frågor till långt efter valet. Är det för att frågorna är obehagliga som regeringen inte vill få en debatt om dem före valet, eller är utbildningsministern oförmögen att se det stora behov som finns ute i skolorna efter de lösningar kommittén borde ha levererat?

Den 25 februari 1999 beslutade regeringen att tillsätta en kommitté för översyn av skollagstiftningen. Skollagskommitténs uppgift blev då att "föreslå förändringar för att harmonisera skollag, läroplaner, andra förordningar och föreskrifter, analysera och definiera de termer som används i skollagen, t.ex. skola/skolform, undervisning och pedagogisk verksamhet, utreda om och i så fall föreslå hur förskolan kan bilda en egen skolform inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom, lämna förslag till hur integrationen mellan förskoleklass, skola och fritidshem ska regleras i skollagen, utreda och föreslå hur en ökad rättssäkerhet för eleverna kan åstadkommas, utreda behovet av en skyldighet för skolan att i vissa fall informera föräldrar till en myndig elev om elevens frånvaro, göra en översyn, och vid behov föreslå förändringar av andra regler för att stärka barns, ungdomars och vuxnas säkerhet, skydd och trygghet i barnomsorgs- och skolverksamheten, särskilt avseende arbetsmiljö- samt hälso- och sjukvårdslagstiftningen, utreda om och i så fall hur ansvarsfördelningen mellan stat och kommun behöver förtydligas, utreda och föreslå hur målstyrningen samt det kommunala ansvaret för kvalitet och likvärdighet kan förtydligas och stärkas, utreda om statens sanktionsmöjligheter behöver stärkas, utreda hur lagstiftningen kan anpassas till utvecklingen av verksamheterna i kommunerna, föreslå de författningsändringar som föranleds av kommitténs ställningstaganden."

Även det ett digert uppdrag. Det förväntades vara slutfört den 1 maj 2001. Enligt regeringens hemsida förväntas arbetet nu vara klart den 30 april 2002.

Men under torsdagens (den 31 januari 2002) regeringssammanträde kommer två ärenden upp, nämligen "ärende 13. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Gymnasiekommittén 2000 (U2000:06) U2002/333/G" och "14. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till 1999 års skollagskommitté (U1999:01) U2001/4488/G"

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att det angelägna arbetet inte förhalas ytterligare?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att de frågor som ändå är i närheten av beredda inte låses in i ytterligare utredningsarbete?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att oacceptabla förseningar av detta slag inte upprepas?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att åtgärda alla de problem Skollagskommittén och Gymnasiekommittén var satta att lösa?