den 28 januari

Interpellation 2001/02:204 av Kerstin Heinemann (fp) till socialminister Lars Engqvist om äldreomsorgen

År 1998 beslöt riksdagen om 4 miljarder kronor i höjda statsbidrag till kommuner och landsting. Målsättningen var att pengarna skulle användas till fler anställda i äldreomsorgen och till bättre kompetens i hemsjukvården.

Nu har Socialstyrelsen i en enkätundersökning, som har gjorts i kommunerna i södra Halland, Blekinge, Skåne och Kronoberg, visat att personalbemanningen i stort sett är oförändrad. Endast ett fåtal kommuner har fått fler läkare i äldreomsorgen. Men i en del andra kommuner har antalet läkare i äldreomsorgen blivit färre.

Pengarna har alltså inte gått till det som de var avsedda för. Vad pengarna har använts till är höljt i dunkel. Förmodligen har de gått till att täcka underskott i kommunernas budgetar.

I äldreomsorgen finns det stora brister. Det saknas personal. Många äldre får inte den service de är berättigade till. Vanvård förekommer. Läkarmedverkan i äldreboendet är inte tillräckligt utbyggd. Många äldre saknar eget rum i äldreboendet. Hemtjänsten räcker inte till för att täcka behovet. Närståendevården behöver byggas ut. Hemsjukvården likaså. Äldre saknar en möjlighet att själva få bestämma över sin vardag och över vem de vill anlita för sin hemtjänst. Och så vidare. Därför är resultatet av Socialstyrelsens enkätundersökning så allvarlig.

Det är också ett alarmerande resultat eftersom riksdagen har beslutat att tillföra 9 miljarder extra till kommuner och landsting åren 2001@2004. Kravet är att även de pengarna huvudsakligen ska gå till personalförstärkningar. Men mot bakgrund av det vi nu vet om de extra 4 miljarderna för fyra år sedan är det sannolikt att inte heller dessa nya 9 miljarder kommer att användas till att anställa mer personal.

Fråga:

Vad avser socialministern att göra för att försäkra sig om att de extra statsbidragen främst kommer att användas till personalförstärkningar?