den 21 januari

Interpellation 2001/02:190 av Ulf Nilsson (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om Lunds universitets historiska museum

Tiden rinner ut för Lunds universitets historiska museum. Nedskärningarna har de senaste åren varit så stora att större delen av verksamheten hotar att upphöra. Museets situation har tidigare varit föremål för interpellationsdebatt och då har kulturministern hänvisat till framtida lösningar. Det har hittills visat sig att dessa lösningar uteblivit.

Historiska museet i Lund har ett regionalt ansvar för omhändertagande av arkeologiskt material i södra Sverige. Under de senaste 100 åren har museet tagit ansvar för arkeologiskt material, kyrkokonst och mynt i Skåne. Genom riksdagsbeslut 1989/90 gavs museet ett regionalt ansvar för skånska fornfynd. Museet har för södra Sverige liknande typ av uppgifter, som Statens historiska museum i Stockholm har för stora delar av Sverige. Troligen finns i Lund Sveriges näst största samling av fornfynd (enligt Statens historiska museer).

Museet grundades 1735 som ett universitetsmuseum och fortfarande är det budgettekniskt en del av universitetet. Detta är ett otidsenligt förhållande, eftersom museet har en verksamhet av uppenbart regionalt och nationellt intresse. Det förefaller alltmer ologiskt att ett enskilt universitet ska ha huvudansvar för en verksamhet av brett intresse. De senaste åren har universitetet sett sig tvingat att minska resurserna till museet. Större delen av museets verksamhet riskerar nu att upphöra, såväl utställningsverksamhet som insamlande och katalogiserande av fornfynd. Hälften av personalen, tre personer, har varslats om uppsägning. Arbetet med de databaser som byggts upp under 14 år kan komma att avstanna. Tveksamheten kring finansieringen har dessutom gjort att ingen extern sponsring har skett, sedan rapporterna om dålig ekonomi kom 1999.

Mot bakgrund av museets roll finns det, enligt min mening, goda argument för att ompröva huvudmannaskapet för Historiska museet i Lund. Det naturliga vore, att museet helt eller delvis lades under Kulturdepartementet på samma sätt som liknande museiverksamhet redan ligger där. Universitet kan och bör dock fortsättningsvis stå för kostnader som direkt har med universitetsforskning att göra. Det övergripande ansvaret för Sveriges kulturhistoria ligger hos kulturministern och Kulturdepartementet. Det borde därför vara naturligt att Historiska museet i Lund får sina anslag vägda tillsammans med andra statliga museer.

Kulturministern har tidigare i interpellationsdebatt sagt att Lunds universitet ska ta ansvar för museet och att man ska avvakta universitetets förslag till lösningar. Nu står det alltmera klart att museet inte kommer att överleva i nuvarande form. Framför allt kommer insamling och systematisering av fornfynd inte att kunna genomföras. Dessutom kommer större delen av fynden inte att vara tillgängliga för allmänheten.

Museets verksamhet borde inte bara tryggas, utan också ges möjlighet att utvecklas. En ekonomisk lösning måste bygga på att de regionala fornfynden stannar i Skåne som en del av det regionala kulturarvet.

Min fråga till kulturministern blir därför:

Avser kulturministern vidta några åtgärder för att säkra framtiden för Lunds universitets historiska museum?