den 21 januari
Interpellation 2001/02:186 av Åke Sandström (c) till näringsminister Björn Rosengren om Tidningstjänst AB
Tidningstjänst AB @ ett av Posten helägt dotterbolag @ har beslutat, eller överväger mycket starkt, att höja posttidningspriserna från 2:25 kr till 3 kr, dvs. med mer än 33 % under de kommande två åren. Det är den signal som ges till tidningsföretagen. Detta drabbar i första hand tidningsutgivning i glesbygd, där Posten svarar för distribution av tidningar och där samdistribution inte är ett alternativ.
En prishöjning i den aviserade storleken kommer, enligt de tidningar jag varit i kontakt med, riskera att man måste upphöra med distribution i de delar av glesbygden där samdistribution inte är ett alternativ. Detta kommer i så fall att få demokratiskt negativa konsekvenser.
Ett företag som har en monopolställning, eller åtminstone en dominerande ställning, på en marknad måste vara mycket försiktig med sin prissättning. Ett statligt bolag har dessutom ett särskilt ansvar och måste motsvara högt ställda krav på moral och etik. Tyvärr är det dock så att den aviserade prishöjningen inte är något unikt utan snarare regel. Posten höjer priset nästan överallt där de saknar konkurrens och sänker eller låter priset vara oförändrat där de möts av konkurrens. Det mesta drabbar också små företag, särskilt i glesbygd.
Priset på postboxar har höjts med flera hundra procent till 1 200 kr. Småföretagarna kan inte avstå från att ha postbox för det. Kommunsändningspriset har avskaffats. Förutom kommunen gynnade det småföretagarna på orten. Vad kan dessa företagare göra åt det? Rabatten som finns på enstaka brevförsändelser har sänkts kraftigt från ca 6 % till 2 %. Vad kan småföretagarna göra annat än att betala? Rabatten på 2 % för stora köp av frimärken är borttagen. I höstas försökte Posten få bort pristaket för enstaka brevförsändelser men regeringen har hänvisat frågan till Post- och telestyrelsen för utredning. Regeringen har dock inte angivit att småföretagare ska höras om sin inställning i ärendet och än mindre har någon företagarorganisation blivit tillsända skrivelsen.
Generellt är det alltså så att Postens prissättning av olika tjänster på ett systematiskt sätt missgynnar landets småföretagare. Det är också en grupp som i de flesta fall inte har något alternativ till Posten.
Utifrån ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsministern:
1. Vilka åtgärder avser ministern vidta mot bakgrund av det faktum att Posten missgynnar småföretagare?
2. Vilka åtgärder avser ministern vidta för att trygga en fungerande tidningsdistribution också i de delar av landet där denna sker med Posten?